Minister schrapt ‘gifbuizen’ door Midden-Limburg

Foto: PXHERE - CC0 (Public Domain)

LEUDAL – Het plan voor een ondergronds buizenstelsel om chemische stoffen van en naar Chemelot door te sluizen is van tafel. Dat heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer laten weten.

Ollongren schrapt het Midden-Limburgse traject uit de Structuurvisie Buisleidingen 2012-2035. Een meerderheid van de Tweede Kamer drong daar in mei al op aan bij de minister.

Rechten
In de jaren tachtig van de vorige eeuw besloot de overheid ruimte te geven aan chemische bedrijven om leidingen onder de grond aan te leggen. Volgens de actiegroep BewonersBelangenSchoor werden rechten van grondeigenaren daarmee in feite afgenomen. Compensatie daarvoor was niet van toepassing, vanwege ‘landsbelang’. Het zou daarbij gaan om circa 250 hectare eigendommen in de gemeentes Leudal, Nederweert, Weert, Maasgouw en Echt-Susteren.

Geweer
In de landelijke tv-uitzending van DeMonitor, op 7 april,  leek dit nog eens te worden bevestigd door onder meer de directie van Chemelot. Bewoners van Schoor Nederweert kwamen in het geweer, met resultaat. Liefst 11 van de 13 fracties in de Tweede Kamer gaven de minister opdracht tot schrappen. Op 15 juli liet de minister in een brief weten dat de oorspronkelijke rechten weer
zullen worden hersteld.

‘Gifbuizen’
Volgens de actievoerders resten nu nog twee zaken: bewaken dat toezegging van de minister wordt waargemaakt en zorgen dat de ‘gifbuizen’ er niet alsnog komen, onder de vlag van infrastructuur voor de energietransitie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen