Meer geld nodig voor bestrijding van eikenprocessierups

Foto: Wikipedia - Lucf Hoogenstein (CC BY-SA 4.0)

LEUDAL – De gemeente Leudal  heeft meer geld nodig om de eikenprocessierups in de toekomst in voldoende mate te kunnen bestrijden. 

Dat blijkt uit de antwoorden van het college van B&W op vragen van D66.

Nesten
Bij de gemeente Leudal zijn dit jaar al ruim tweehonderd klachten binnengekomen en daar komen dagelijks klachten bij. De gemeente moet dan steeds uitleggen dat men niet in staat is om op alle plekken de nesten van de rups te verwijderen. Er wordt daarom vooral voor gekozen om nesten te verwijderen op plekken waar veel mensen of kinderen samenkomen, zoals speeltuinen, ligweides of bij sportvelden.

Temperatuursveranderingen
De gemeente bestrijdt dat er dit jaar te laat is begonnen met het aanpakken van de eikenprocessierups. Bomen werden preventief bespoten op het moment dat de rupsen uitkwamen. Tussen 2009 en 2017 was er in Leudal nauwelijks overlast. Vermoedelijk door temperatuursveranderingen en andere invloeden lijkt de rups zich anders te ontwikkelen en is er nu spake van een plaag. Daarom moet in de toekomst de bestrijding misschien anders gebeuren. De gemeenten die samenwerken op het gebied van de bestrijding van de rups zullen later dit jaar een plan daarvoor ontwikkelen. Dan moet ook duidelijk zijn hoeveel extra geld voor de bestrijding in Leudal nodig is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen