Neer en Neeritter nieuwe parels aan de ketting van de Limburgse ArcheoRoute

NEER/NEERITTER – Woensdag onthulde gedeputeerde Hans Teunissen twee nieuwe parels aan de ketting van de Limburgse ArcheoRoute: het zwaard van Neer en de galgenberg in Neeritter.

Dankzij de app van de ArcheoRoute worden archeologische vindplaatsen en verhalen geopend, die veelal onder het aardoppervlak verborgen zijn. De vindplaatsen worden gemarkeerd met een 2,2 meter hoge stalen speer.

Zichtbaar
Archeologie wordt zo meer zichtbaar en beleefbaar voor iedereen. En dat is mooi, want Limburg is de rijkste archeologische provincie. In de gemeenten Beesel, Weert, Venray, Nederweert, Roerdalen, Roermond en Eijsden-Margraten werden afgelopen maanden al de eerste speren geplaatst. Woensdag volgde dus Leudal, met Neer en Neeritter. Dit jaar wordt nog een groot aantal locaties onthuld.

Plunderaars
Wethouder Robert Martens: ‘In 2001 werd op deze plek, tijdens het ontgronden van de jachthaven, een vikingzwaard gevonden. Het zwaard stamt uit de tijd, vanaf 800 tot ver in de Middeleeuwen, dat het Frankische rijk werd belaagd door deze zeerovers en plunderaars, zoals de beruchte koningen Godfried en Siegfried. Ze verwoestten kloosters en steden langs de Maas, waaronder Maastricht, Luik en Aken. Ook Keizer Karel de Dikke en zijn leger waren niet opgewassen tegen zoveel geweld en hij maakte een slappe deal met koning Godfried. Die beloofde christen te worden in ruil voor nog meer land, losgeld en goud. Hij werd gedoopt maar bleef daarna gewoon roven en plunderen. Feit blijft dat de Noormannen een kleine twee jaar hun stempel hebben gedrukt op de regio en op het ontstaan van Nederland.’

De strop
Wethouder Walraven vertelt over de tweede locatie. ‘Als je bij de tweede speer, aan de overkant van de weg, het bos inloopt dan kom je langs een macabere plek; de galgenberg van de heerlijkheid Neeritter. Hier werden tot aan het einde van de 18e eeuw ter dood veroordeelden geëxecuteerd door ophanging. Het was een hoog gelegen plek zodat het lijk ook op afstand goed zichtbaar was. De rechtszaken vonden plaats aan het Krekelbergplein in Neeritter. Zo’n proces begon, net als nu feitelijk met een aanklacht, de verdachte kon zich verdedigen en daarna volgde het vonnis. Alleen de uitvoering was ‘middeleeuws’: schuldig bevonden adelen en andere notabelen die werden onthoofd, en het gewone volk kreeg de strop. Dat moet een gruwelijk dood en aanblik zijn geweest.’

Digitale technieken
Waar in Neer Ton Lupak nog een boeiende toelichting gaf met behulp van een ‘ouderwets’ boek, zorgt de ArcheoRoute zorgt ervoor dat de bijzondere verhalen met ‘mixed reality’ zichtbaar worden gemaakt. Gebruikers zien ‘de echte wereld’ (zoals in Augmented Reality), maar hierin worden levensechte virtuele objecten geprojecteerd (zoals in Virtual Reality). Daarnaast bevat de ArcheoRoute een spelelement: bezoekers kunnen per locatie een 3D-element van een archeologisch icoon verzamelen. De app is via de App Store en Google Play te downloaden op de smartphone. De website www.archeoroutelimburg.nl informeert bezoekers over alle vindplaatsen en biedt aanvullende informatie en verwijzingen naar musea.

'

Reacties

gallery
16541
Neer en Neeritter opgenomen in ArcheoRoute
NEER/NEERITTER – Woensdag onthulde gedeputeerde Hans Teunissen twee nieuwe parels aan de ketting van de
https://leudal.nieuws.nl/2019/02/20/neer-en-neeritter-nieuwe-parels-aan-de-ketting-van-de-limburgse-archeoroute/
2019-02-20T19:30:24+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2019/02/20192031/52952737_1328706680601352_7765534710662430720_n.jpg
app, ArcheoRoute, Galgenberg, Hans Teunissen, mixed reality, Neer, Neertitter, Robert Martens, spel, Ton Lupak, vinkingen, Vinkingzwaard
Cultuur