Waterschap Limburg maakt versterkingsplannen dijktrajecten bekend

Foto: Facebook Waterschap Limburg

BUGGENUM – Voor de dijktrajecten Buggenum, Willem Alexanderhaven Roermond en Steyl-Maashoek heeft Waterschap Limburg het tracé en het type kering bekend gemaakt.

Sinds augustus 2016 werken het ministerie van I&W, Rijkswaterstaat,  de provincie Limburg, zeven betrokken gemeenten en Waterschap Limburg aan het hoogwaterbeschermingsprogramma Noordelijke Maasvallei.

Maasfront
Voor wat betreft de dijkversterkingen in Buggenum en Roermond neemt het bestuur van het Waterschap  de door de stuurgroep Noordelijke Maasvallei gedane voorstellen voor de voorkeurtracés over. Het voorkeursalternatief in Buggenum volgt grotendeels het bestaande tracé, verlengd met aansluitingen op de hoge grond. Ter hoogte van het Maasfront wordt de kering rivierwaarts verlegd en wordt de van oudsher aanwezige verbinding met de Maas hersteld. De aanlegsteigers worden verplaatst.

Buggenummerbroek
Binnen dit voorkeursalternatief bekijkt het Waterschap welke optimalisaties mogelijk zijn voor de kering die aansluit op de hoge grond bij de Berikstraat en het inpassen van de te versterken dijk op het huidige tracé in het Buggenummerbroek. Daarnaast bekijkt Waterschap Limburg samen met de gemeente Leudal, Rijkswaterstaat, provincie Limburg en Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg welke andere gebiedsontwikkelingen haalbaar zijn in het gebied, in samenspraak met de omgeving.

Dorpsraad
Over het tracé in Buggenum liet de dorpsraad bij het vaststellen van het voorkeursalternatief door de stuurgroep weten het er niet mee eens te zijn. Zij zien de dijk het liefste zo ver mogelijk van het dorp vandaan liggen. Bezwaar tegen de plannen is pas mogelijk als het nu vastgestelde voorkeurtracé gedetailleerd is uitgewerkt en in procedure gaat.

Projectplan
De dijktrajecten gaan over naar de volgende fase, de planuitwerkingsfase. In deze fase wordt het voorkeursalternatief en de inpassing daarvan verder uitgewerkt en gedetailleerd. Het uitgewerkte ontwerp wordt vastgelegd in een projectplan Waterwet. Dit plan, de bijbehorende vergunningen en de legger (een kaart waarop de keringen staan aangegeven met de bijbehorende regels van het waterschap) gaan dan in procedure. Belanghebbenden kunnen dan formeel reageren op de plannen. De nota’s Voorkeursalternatief staan op de website van Waterschap Limburg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen