Buurtpreventie actief en effectief in alle Leudalkernen

Foto: Gemeente Leudal

LEUDAL – Buurtpreventiecoördinatoren zijn tijdens een bijeenkomst op het gemeentehuis geïnformeerd over hoe zij met het thema ondermijning om moeten gaan.

Een specialist ondermijning van de politie sprak die avond ook over de gevolgen van ondermijnende criminaliteit en hoe ondermijnende misdaad herkent kan worden door buurtpreventiegroepen. De burger is namelijk de belangrijkste schakel in het signaleren van ondermijnende misdaad.

Whatsapp
Daarnaast is gesproken over het Donkere Dagen Offensief en hoe de buurtpreventiegroepen hier optimaal op kunnen aansluiten. Doel is uiteindelijk dat in alle kernen van Leudal, in samenwerking met de politie en gemeente, burgeracties kunnen plaatsvinden die de lokale veiligheid vergroten. In Leudal zijn in alle kernen buurtpreventiegroepen actief. Het gaat daarbij om whatsapp-groepen en actieve groepen burgers die acties organiseren, zoals ‘waak voor inbraak’. Twee maal per jaar vindt overleg plaats tussen buurpreventiecoördinatoren, politie, handhaving en medewerkers veiligheid van de gemeente. Een keer per jaar wordt een themabijeenkomst georganiseerd.

Effectief
Buurtpreventie wordt in het algemeen door burgers als positief en belangrijk ervaren. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat buurtpreventie zeer effectief is in het tegengaan van bijvoorbeeld woninginbraken. Landelijk zijn inmiddels 800.000 burgers aangesloten op een whatsappgroep. Daarnaast zijn de effecten van buurtpreventie in alle Leudalse kernen voor de politie en gemeente goed merkbaar; de hoeveelheid inbraken stagneert al enkele jaren flink.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen