Medezeggenschapsraden tekenen intentieverklaring voor nieuwe fusieschool Hunsel

Foto: Pixabay - steveriot1 (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Maandag hebben de drie medezeggenschapsraden van De Stichting Primair Onderwijs Leudal en Thornerkwartier (SPOLT) een intentieverklaring getekend. Daarmee stemmen alle drie de MR’s in met een onderzoek naar een mogelijke fusie van de drie basisscholen in Hunsel, Ittervoort en Neeritter.

De volgende stap is dat het onderzoek leidt tot een Fusie Effect Rapportage (FER). Het is de bedoeling dat deze medio januari gereed is. De FER is een instrument om inzicht te krijgen in de motieven, doelen en effecten van de fusie. Het kan gezien worden als een vorm van transparantie, waarmee het bestuur van SPOLT verantwoording aflegt.

Voorgeschiedenis
Op 9 november 2016 diende SPOLT een aanvraag in bij de gemeente om tot een nieuwe fusieschool te komen voor de dorpen Haler, Hunsel, Neeritter en Ittervoort. Bij de begrotingsbehandeling 2017 besloot de raad onderzoek laten te doen naar een geschikte locatie voor de nieuwe fusieschool. Een stuurgroep van SPOLT en de dorpsraden van Haler, Hunsel, Ittervoort en Neeritter adviseerde het college van B&W in april van dit jaar om de locatie aan de Kallestraat in Hunsel aan te wijzen als plek voor de fusieschool. In mei 2018 stemde de raad hiermee in.

Vertraging
SPOLT is bouwheer en daarmee verantwoordelijk voor het proces, zowel qua planning als realisatie. De gemeente is slechts faciliterend, maar wel verantwoordelijk voor de inrichting van de omliggende openbare ruimte. Verder is het aan de gemeente om te zorgen voor de verkeersveiligheid tussen de diverse kernen en de nieuwe fusieschool. De planning heeft inmiddels wel vertraging opgelopen, waardoor de opening naar verwachting niet in augustus 2020 kan plaatsvinden, zoals eerst de bedoeling was.

Visie
Wethouder Robert Martens (D66): ‘Als gemeente hebben we een visie op onderwijs ontwikkeld, die gericht is op integrale kindcentra. Dit zijn centra waar kinderopvang, peuterspeelzalen, basisscholen en buitenschoolse opvang geïntegreerd samenwerken. Het doel van deze centra is om een doorlopende lijn in de ontwikkeling van kinderen te verzorgen, om zo het kind optimaal te kunnen begeleiden. De samenwerking tussen de verschillende onderdelen is dan ook intensiever en diepgaander dan de samenwerking die men ziet bij een brede school. Ieder kind heeft recht op goed onderwijs en wij zijn van mening dat een nieuwe fusieschool volgens deze visie daar aan kan bijdragen. We zijn als gemeente dan ook blij dat de medezeggenschapsraden de intentieverklaring getekend hebben.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen