‘Write for rights’ dit jaar met speciale aandacht voor vrouwen

ROGGEL – Maandag opende burgemeester Arno Verhoeven op het middaguur ‘Write for rights’, ook wel bekend als de schrijfmarathon van Amnesty International.

Deze dag, 10 december, is het de internationale dag voor de rechten van de mens. Exact zeventig jaar geleden werden die mensenrechten vastgelegd in een universele verklaring.

Effectvol
In heel Nederland schrijven duizenden mensen voor hen die gevangen zitten of die onrecht wordt aangedaan. Ze schrijven kaarten om de betrokkenen mentaal te steunen, maar ook worden overheden aangeschreven om hen onder druk te zetten de mensenrechten te respecteren. Het is een methode die in een tijdsbestek van jaren effectvol is gebleken, zoals ook de burgemeester in zijn openingswoord benadrukte.

Kinderen
Verhoeven zei ook blij te zijn dat kinderen betrokken werden, omdat zo ook de jonge generatie weet krijgt van het feit dat de vrijheden die wij hebben, niet overal vanzelfsprekend zijn. Vandaag was een klas van basisischool De Heihorst uit Heibloem aanwezig in café Tonvannebekker met Gemma in Roggel, waar de Leudal-editie van de schrijfactie nu voor de vierde keer werd gehouden.  Kinderen vertelden over wat zij schreven, verder was er live-muziek, poëzie en er waren zelfs massagemogelijkheden om de stijfgezeten spieren weer wat te versoepelen.

Seksuele geaardheid
Amnesty International is een apolitieke organisatie die opkomt voor de mensenrechten, waar ook ter wereld. Bijzonder was wel dat men zich dit jaar met de schrijfactie speciaal richtte op vrouwen. Zo waren er steunbetuigingen voor vrouwen die vervolgd en bedreigd worden in Brazilië en Oekraïne vanwege hun seksuele geaardheid, voor voorvechtsters van mensenrechten in Iran en Venezuela en voor vrouwen die onderdrukt en verdreven worden in Zuid-Afrika en India. De schrijfactie in Roggel leverde 517 kaarten en brieven op, ruim 100 meer dan vorig jaar ondanks dat 10 december dit keer op een werkdag viel. Via Amnesty International kun je je altijd laten informeren over het lot van de mensen waarvoor actie gevoerd wordt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen