Ruiterstandbeeld graaf van Horne maakt internationale tournee door Europa

Foto: Bob Strik - via ML5

LEUDAL – Momenteel legt kunstenaar Jos Dirix uit Neer, samen met bronsgieter Jos Boerekamps uit Nederweert de allerlaatste hand aan een levensgroot ruiterstandbeeld van Philips de Montmorency, beter bekend als de graaf van Horne en heer van Weert.

Het bronzen resultaat meet 2,6 meter hoog en weegt 1000 kilo. Begin 2019 wordt het ruiterstandbeeld officieel onthuld in Brussel, de plaats waar Philips van Horne, samen met Lamoraal van Egmont, in 1568 werd onthoofd.

Erfvoogd
Vervolgens gaat het beeld op tournee langs andere plaatsen in Europa die betekenis hadden voor of in het leven van Philips. Hij was immers naast graaf van Horne en heer van Weert ook heer van Breugel (Grote Brogel bij Peer), heer van Kortessem, heer van Altena, heer van Nevele en erfvoogd van Thorn.

Nijenborgh
Het ruiterstandbeeld zal uiteindelijk in Weert een definitieve plaats krijgen, op de voorhof van het voormalig kasteel Nijenborgh aan de Biest. Dat zal pas over een dik jaar zijn, na onder meer een herinrichting van de voorhof als kasteeltuin. Volgens Frank Heijckers, voorzitter van de Stichting Ruiterstandbeeld Philips van Montmorency, zijn er al veel aanvragen van musea en gemeenten binnen om het beeld tijdelijk tentoon te mogen stellen.

'

Reacties

article
15555
Graaf van Horne maakt internationale tournee
LEUDAL – Momenteel legt kunstenaar Jos Dirix uit Neer, samen met bronsgieter Jos Boerekamps uit
https://leudal.nieuws.nl/2018/12/05/ruiterstandbeeld-graaf-horne-maakt-internationale-tournee-europa/
2018-12-05T11:22:47+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2018/12/05112031/20181204192136-1.jpg
Brons, Brussel, Frank Heijckers, Graaf van Egmond, Graaf van Horne, Jos Boerekamps, Jos Dirix, Nijenborgh, Philips van Montmorency, ruiterstandbeeld, standbeeld, tournee
Cultuur