Kerst in het Leudalmuseum met expositie en levende kerststal

Foto: Pixabay - congerdesign (CC0-Public Domain)

HAELEN – Van 16 december 2018 tot en met 6 januari 2019 staat in het Leudalmuseum, aan de Roggelseweg 58 in Haelen, alles in het teken van Kerstmis.

De Studiegroep Leudal en de Stichting Groen Hart Leudal hebben samen een tentoonstelling opgezet die een beeld geeft van het ontstaan en de ontwikkeling van het feest. Daarnaast is er een bijzondere collectie kerststallen te zien, van verzamelaarster Els Vroemen. Op tweede kerstdag wordt een levende kerststal bij het Bezoekerscentrum worden gepresenteerd.

Nieuw licht
Sinds 335 na Christus wordt er een christelijk nieuwjaarsfeest gevierd. De Romeinse nieuwjaarsfeesten waren door Caesar verzet van maart naar januari. Die feesten werden verchristelijkt door juist dan een feest te gaan vieren van het nieuwe leven, het nieuwe licht: de geboorte van Christus.

In de voorstellingen en uitbeeldingen van deze gebeurtenis werd gebruik gemaakt van Bijbelteksten uit het Oude en Nieuwe Testament en van de volksvroomheid, zoals die zich manifesteerde in die eerste eeuwen. In die voorstellingen spelen de stal, de kribbe, de os en ezel, de herders en wijzen, de ster, engelen en Sint Jozef al vroeg een belangrijke rol. Maar de hoofdrol was uiteraard voor Maria en het kindje Jezus. De ontwikkeling van de kerststal is in de tentoonstelling van het Leudalmuseum goed te volgen.

Warm drankje
IJs en weder dienende zal door Groen Hart Leudal de levende kerststal worden gepresenteerd op tweede kerstdag 2018 van 11.00 uur tot 15.00 uur. De exacte locatie is het Elisabethpad naast het Bezoekerscentrum. Tijdens genoemde uren kan de kerststal gratis bezocht worden. De verkleumde wandelaar kan eveneens even bijkomen bij het vuur, met een warm drankje. De tentoonstelling is die dag zelfs gratis te bezoeken. Verder is het museum dagelijks geopend, met uitzondering van de maandagen. De reguliere entree bedraagt 2,50 euro. Kinderen tot 12 jaar en donateurs van het tijdschrift Rondom het Leudal mogen gratis binnen. Voor de juiste openingstijden zie www.bezoekerscentrumleudal.nl of www.studiegroepleudal.nl.

'

Reacties

article
15567
Kerst in het Leudalmuseum
HAELEN – Van 16 december 2018 tot en met 6 januari 2019 staat in het Leudalmuseum,
https://leudal.nieuws.nl/2018/12/06/kerst-leudalmuseum-expositie-en-levende-kerststal/
2018-12-06T10:05:37+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2018/12/05173731/figures-1826286_1920.jpg
Bezoekerscentrum Leudal, Elisabethpad, Els Vroemen, Expositie, geschiedenis, Groen Hart Leudal, Kerstmis, kerststallen, Leudalmuseum, Levende kerststal, Studiegroep Leudal, tentoonstelling
Cultuur