Grensoverschrijdend krokuslint bij voormalige Dodendraad

LEUDAL – Deze maand worden zo’n 150.000 witte krokussen geplant langs het voormalige traject van de Dodendraad.

Langs de hele Belgisch-Nederlandse grens zorgen schoolkinderen en vrijwilligers voor een lint van bloemen, van het Drielandenpunt tot aan Cadzand. Op 25 oktober gebeurt dat vanuit Leudal, maar ook vanuit Weert, Bocholt, Kinrooi, en Maasgouw.

Slachtoffers
De Dodendraad was een elektrische grensversperring tijdens de Eerste Wereldoorlog, aan de Belgisch-Nederlandse grens. Op de draad stond 2000 Volt. De draad werd door de Duitse bezetter neergezet om Belgische oorlogsvrijwilligers, vluchtelingen, spionnen, Duitse deserteurs en smokkelaars tegen te houden. Er vielen meer dan 1000 slachtoffers. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de wapenstilstand werd getekend, waarna de Dodendraad werd afgebroken.

Heemkundekringen
Al vanaf 2013 werkt stichting Verhalis aan het landkunstwerk ‘De dodendraad leeft’, een project op het snijvlak van kunst en erfgoed. Op diverse plaatsen langs de grens heeft Verhalis de afgelopen jaren al krokussen geplant. Ook in Leudal gaat dat gebeuren. De start is bij de Uffelsemolen in Haler. Daarbij zijn ook heemkundekringen uit Leudal, Maasgouw, Kinrooi, Stramproy en de Aldenborgh aanwezig.

Reconstructie
Vervolgens verplaatst het gezelschap zich naar de reconstructie van de elektrische draad, op de grens tussen Kinrooi en Leudal (op het einde van de Vlasbrei). Daar zal de burgemeester van Kinrooi, Jo Brouns, een korte toelichting geven, waarna het nieuwe infobord van Verhalis onthuld zal worden door de bestuurders van de verschillende deelnemende gemeenten. In Thorn worden, in samenwerking met de gemeente Kinrooi, bij de grenspaal en langs de Kessenicherweg krokussen gepoot. Ook op deze locatie doorkruiste de Dodendraad het landschap. Meer informatie is hier en hier te vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen