Europees Schutterstreffen 2018 in Leudal draait om verbroedering

NEER – De schutterij kent een diepgewortelde traditie in de gemeente Leudal. Maar liefst vijftien schutterijen zijn in deze gemeente gevestigd. Vijf ervan hebben de handen ineen geslagen om de organisatie van het Europees Schutterstreffen Leudal 2018 op zich te nemen.

Het Europees Schutterstreffen is een feest der verbroedering. Eens in de drie jaar ontmoeten zo’n 600 schutterijen, schutbroederschappen en schuttersgilden uit heel Europa elkaar.

Bourgondisch
Op 17, 18 en 19 augustus doen ze dat dus in Leudal. Het Europees Schutterstreffen is een kleurrijk, bourgondisch feest waar iedereen welkom is. De organisatie is in handen van de schutterijen Sint Aldegundis (Buggenum), Sint Severinus (Grathem), Sint Martinus (Horn), Sint Sebastianus (Neer) en Sint Petrus (Roggel). Op het festivalterrein in Neer, met een oppervlakte van circa 8 hectare, heeft in 2009 nog het Oud Limburgs Schuttersfeest plaatsgevonden.

Demonstraties
Anders dan bij het OLS, gaat het bij het Europees Schutterstreffen niet om winnen. Alleen op zaterdag is er het traditionele Koningsvogelschieten. De koningen van de deelnemende schutterijen schieten om de titel Koning der Koningen, oftewel Europees Koning. Jongeren van 16 tot en met 25 jaar strijden voor de titel Europees Prins. Op de zondag tonen alle aanwezige schutterijen zich in vol ornaat aan het publiek tijdens de grote optocht. Een kleurrijk défilé dat laat zien hoe gevarieerd de Europese schutterswereld is. Demonstraties geven een inkijkje in de tradities en de schutterscultuur. Het volledige programma staat op de officiële website van het EST 2018.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen