Romdom het Leudal met het verhaal van Gieze-Wiel

Foto: Rondom het Leudal

LEUDAL – In het zomernummer van ‘Rondom het Leudal’, uitgegeven door de Studiegroep Leudal, is er aandacht voor een echt ouderwets dorpsfiguur uit Nunhem: Wilhelmus Gijsen (1902-1982), ofwel Gieze-Wiel.

Pastoor Henk Passchier zaliger schreef een treffend in memoriam over dit markante personage. Zo aarzelde Gieze-Wiel als collectant in de kerk niet om de schaal nogmaals aan te bieden, als hij meende dat iemand te weinig had gegeven.

Centrumgemeente
Maar er is uiteraard meer: Dr. Ben Koolen deed onderzoek naar burgemeester Geurts van Heythuysen, die in 1951 voor de taak stond het dorp na de oorlog weer op te bouwen van ‘een dorp op de hei’, naar een centrumgemeente. In deel 1 beschrijft hij de tijd van 1950 tot 1962.

EST
Dan het Europees schutterstreffen in Neer, het EST, dat er aan komt. Uit liefst 16 Europese landen komen de schuttersvrienden naar het dorp aan de Maas. Peter van der Horst beschrijft de geschiedenis van dit unieke schutterstreffen.

Spoorbrug
Verder een verhaal over Piet Touw. Op 10 mei 1940 was hij een van de eerste gesneuvelde Nederlandse militairen. Hij stierf bij het verdedigen van de spoorbrug in Buggenum. Via de familie zijn enkele unieke foto’s van zijn graf boven water gekomen. Eric Munnicks neemt de gebeurtenissen op die 10e mei 1940 in Buggenum onder de loep.

Haelen
Stadsdichter Frits Criens haalt jeugdherinneringen op over het Leudal, de Litsberg en het ‘prugele mèt die van Nunhem’, wat uiteindelijk toch goed gekomen is. Dan zijn er bij de herinrichting van de Haelensebeek op Overhaelen resten van de verloren gegane Vogelmolen gevonden. Marlien Janssens geeft een zeer lezenswaardige en gedetailleerde beschrijving van deze vondst.

Noodweer
Jacques Beelen ging schilderen bij de Leumolen en stuitte daar op onverwachte muzikale gasten. En Thijs Zeelen beschrijft het weer in de lente van 2018, waarbij hij ook een interessante terugblik geeft op een noodweer in 1910, toen onder meer in Horn aanzienlijke schade werd aangericht.

Abbonnee
Heb je belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied, dan kun je voor slechts 17 euro abbonnee worden. Als welkomstgeschenk ontvang je gratis alle nummers, die in 2017 zijn verschenen. Opgeven kan per e-mail via [email protected] of telefonisch via 06-53.53.08.71 of 0475-59.37.67.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen