Ieders hulp is welkom bij risicobestrijding extreme droogte

Foto: Pixabay - feraugustodesign (CC0-Public Domain)

LEUDAL – De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en Waterschap Limburg hebben LLTB-leden die de beschikking hebben over een grondwaterput opgeroepen de putten ter beschikking te stellen in geval van calamiteiten, zoals een natuurbrand.

Boeren en tuinders maken gebruik van grondwaterputten om hun gewassen te beregenen. ‘We moeten er samen alles aan doen om eventuele schade aan onze natuur en het buitengebied te voorkomen en te beperken’ zegt LLTB-bestuurslid Jan Veltmans.

Geregistreerd
De grondwaterputten zijn geregistreerd bij Waterschap Limburg. Alle LLTB-leden hebben een e-mail ontvangen van de LLTB en Waterschap Limburg. Har Frenken, bestuurslid bij Waterschap Limburg: ‘We hebben de leden die gebruik maken van een grondwaterput verzocht op korte termijn te reageren of de brandweer gebruik mag maken van hun waterput in geval van een natuurbrand.’

Ook niet-leden
De LLTB riep een dag later ook niet-leden op zich bij de organisatie te melden. ‘Het moet een collectief gebaar van de hele sector zijn en ook niet-leden zijn van harte welkom om te helpen’ aldus Veltmans. ‘De aanmeldoptie voor niet-leden is donderdagmorgen ingebouwd op het invulformulier op de website van de LLTB.’ De LLTB hoopt in loop van de volgende week de eerste gegevens met Waterschap Limburg te bespreken en te analyseren. Veltmans: ‘We willen de informatie zo snel mogelijk gereed hebben, zodat de brandweer er gebruik van kan maken.’

Oproep
Burgemeester Arno Verhoeven begon dinsdagavond de gemeenteraadsvergadering nog met een oproep aan iedereen om toch vooral goed op te letten. De extreme droogte zorgt al langer voor een verhoogd risico op natuurbranden. De brandweer moest de afgelopen dagen in Leudal al diverse malen met groot materieel uitrukken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen