Extreme droogte: brandweer extra alert op natuurbranden

Foto: Pixabay - skeeze (CC0-Public Domain)

LEUDAL – De brandweer heeft de handen vol aan natuurbranden. Ook Leudal werd al getroffen.

Het is extreem droog weer. Nu al is 2018 droger dan de 5 procent droogste jaren tot nu toe. Mogelijk gaat het record uit 1976, het droogste jaar sinds het begin van de metingen, gebroken worden. Dat levert flink wat risico’s op.

Exaeten
Zaterdagavond moest de brandweer uitrukken voor een bosbrand tussen Baexem en Horn. Rond 22.15 uur werd er een grote kans op uitbreiding van de brand vastgesteld. Er stond een stuk grond van 50 bij 75 meter in brand. Daarom werd opgeschaald: er reden drie bluswagens en een waterwagen richting de brand, ter hoogte van Exaeten. Rond 23.00 uur kon uiteindelijk het sein brand meester worden gegeven.

Wei
Dinsdag ging het mis in een wei achter een woning in Heythuysen. Volgens de brandweer stond er een stuk van ongeveer 50 vierkante meter in brand. Vanwege de droogte kwam men ook hier met groot materieel in actie en was het vuur snel onder controle.

Tropisch
Vanwege de aanhoudende hitte en droogte wordt er extra gesurveilleerd. De komende dagen wordt nauwelijks verandering verwacht in het weer: het blijft tropisch warm en bovendien kurkdroog. Héél misschien dat er donderdag of vrijdag een enkele onweersbui langs komt. Maar voorlopig zal de brandweer alert moeten blijven…

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen