Aanpak toename van wilde zwijnen buiten het leefgebied

Foto: Pixabay - moffi12 (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Op wilde zwijnen buiten het leefgebied mag, wanneer sprake is van dreigende schade, geschoten worden tot de stand lokaal nul is. In Limburg bevinden zich momenteel slechts twee leefgebieden voor wilde zwijnen: de Meinweg en het Meerlebroek.

Redenen voor dit ‘nulstandbeleid’ kunnen onder meer schade aan de landbouw, de risico’s van een uitbraak van een dierziekte en de risico’s voor verkeersongevallen zijn.

Toename
In Limburg neemt het aantal wilde zwijnen in het nulstandgebied al jaren toe. Dat blijkt uit het toenemende aantal geschoten dieren in de laatste jaren en uit veldwaarnemingen van jagers en boeren. Als oorzaken voor die toename worden de snelle reproductie, het grote aanbod aan voedsel, de zachte winters  – waardoor bijna alle biggen overleven –  en het binnendringen van wilde zwijnen uit de grensregio’s Duitsland en België genoemd. Er worden lokale overleggen georganiseerd waar de wildbeheereenheden, terrein beherende organisaties en landbouwers aan deelnemen, zodat problemen aangepakt kunnen worden.

Cijfers
Hieronder een overzicht van het aantal gedode wilde zwijnen, het aantal verkeersongevallen en dood gevonden zwijnen in Limburg de afgelopen jaren (klik om te vergroten):

Overstekend wild
In de afgelopen zes jaar zijn de geregistreerde aanrijdingen met wilde zwijnen binnen de provincie Limburg ook toegenomen, omdat op steeds meer plekken meer wilde zwijnen voorkomen. Daarom is het van groot belang dat weggebruikers alert zijn op overstekend wild en dat men rekening houdt met het verkeersbord dat hierop wijst.

De gemeente adviseert de snelheid aan te passen wanneer dit bord er staat en tevens de bermen goed in de gaten te houden. Bij zonsopkomst of –ondergang steken dieren het vaakst de weg over. Op verlaten wegen dient men daarom het grootlicht aan te zetten zodat het zicht beter is. Dat geeft ook meer tijd om te reageren op wild dat onverwachts oversteekt. Dim de lichten echter onmiddellijk indien er een dier of een groepje dieren aankomt, anders worden deze verblind en kunnen ze geen vluchtweg meer vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen