Minstens tachtig huishoudens nog zonder jodiumtabletten

Foto: Pixabay - user1459766245 (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Minstens tachtig huishoudens in Leudal hebben zich bij de gemeente gemeld, omdat zij nog altijd geen jodiumtabletten hebben ontvangen die hun jonge kinderen zouden moeten beschermen tegen het gevaar van radioactieve straling.

Dat blijkt uit de antwoorden van burgemeester Verhoeven op de vragen van raadslid Ria Teluij van Samen Verder.

Kerncentrale
Vorig jaar zou het ministerie VWS voor een distributie van zulke jodiumtabletten zorgen binnen een straal van 100 kilometer vanaf de Belgische kerncentrale Tihange, die regelmatig negatief in het nieuws is. Bij die distributie blijken echter problemen te zijn ontstaan, waarover volgens Dagblad De Limburger deels bewust niet is gecommuniceerd. De Veiligheidsregio Limburg Noord ontkent dit.

Lokale media
Op dit moment hebben zich tachtig huishoudens rechtstreeks bij de gemeente Leudal gemeld, met een vraag over de mogelijkheid tot nalevering. Na contact met de veiligheidsregio Limburg Noord is het college gebleken dat het ministerie niet in staat is te verifiëren welke huishoudens, behorend tot de doelgroep, geen tabletten hebben ontvangen. Daarom is de gemeente van plan om deze huishoudens actief te gaan benaderen via de lokale media.

Baby’s
Dat zal gebeuren zodra er voldoende jodiumtabletten in voorraad zijn, liet het college weten. Deze voorraad is al opgevraagd bij het ministerie. Nalevering vindt vervolgens plaats door uitgifte bij de gemeentelijke receptie, waar een registratie van persoonsgegevens zal plaatsvinden. Pasgeboren baby’s ontvangen overigens geen automatische nalevering vanuit het ministerie, veiligheidsregio of gemeente. Wanneer de gemeente een aangifte of melding van geboorte ontvangt, zal het advies worden gegeven een nalevering aan te vragen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen