Digitale vaardigheden in niet-commerciële sector blijven achter

Foto: Pixabay - geralt (CC0-Public Domain)

LIMBURG – De digitale vaardigheden van werknemers in de niet-commerciële sector, blijven achter bij die in de commerciële sector. Dit blijkt uit de Sociale Innovatie Monitor Limburg 2018, het jaarlijkse onderzoek onder Limburgse werkgevers naar sociale innovatie.

Er werd dit jaar voor het eerst in de monitor ingegaan op de digitalisering van werkzaamheden en de digitale vaardigheden van medewerkers.

Investering
Tussen de verschillende sectoren in Limburg zijn er belangrijke verschillen te zien in de investering in digitale vaardigheden. Het grootste verschil tussen de sectoren is te zien bij de grotere organisaties, waar de meeste aandacht aan digitalisering wordt gegeven. Verder werd de werkgevers gevraagd naar de omvang van de taken, die in nauwe samenhang met nieuwe technologie worden uitgevoerd. Ook hier blijkt dat de industrie en commerciële dienstverlening vooroplopen ten opzichte van de niet-commerciële dienstverlening.

Duurzame inzetbaarheid
Uit de Sociale Innovatie Monitor blijkt ook dat de aandacht voor de duurzame inzetbaarheid van de oudere medewerker, achterblijft bij de andere facetten van sociale innovaties. Dit komt vooral doordat werkgevers aangeven dat ze weinig mogelijkheden hebben om hun oudere medewerkers regelmatig van werkzaamheden te laten wisselen. Deze score is zelfs gedaald ten opzichte van vorig jaar. Om oudere medewerkers van werkzaamheden te laten wisselen, moeten er alternatieve werkzaamheden voorhanden zijn. Dit blijkt voor veel organisaties een struikelblok.

Bewustwording
Gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen (SP): ‘Geen enkel bedrijf functioneert over vijf jaar nog hetzelfde als nu, want robotisering en digitalisering zorgen voor grote veranderingen. Dat vraagt dat werknemers zich blijven ontwikkelen. We proberen de bewustwording bij werkgevers, werknemers én onderwijs te vergroten, dat een leven lang ontwikkelen cruciaal is voor het behouden van aansluiting op de arbeidsmarkt. Ook stimuleren we dat iedere werkgever investeert in strategisch personeelsbeleid.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen