Veilig landbouwroutenetwerk moet ook bereikbaarheid garanderen

Foto: Gemeente Leudal

LEUDAL – De gemeente Leudal werkt aan een routenetwerk voor het doorgaande landbouwverkeer. Tussen vertegenwoordigers van Cumela en LLTB, gemeenten en de provincie Limburg zijn afspraken gemaakt over welke wegen deel uitmaken van het netwerk.

Leudal heeft de agrarische bedrijven binnen de gemeente uitgenodigd om melding te maken van knelpunten die ze ervaren op het netwerk en gaat oplossingen hiervoor realiseren.

Meer klachten
Door veranderende bedrijfsvoering op de agrarische bedrijven is het drukker geworden met landbouwverkeer op de wegen in het buitengebied van Leudal. Het aantal klachten en meldingen met betrekking tot het landbouwverkeer is de afgelopen jaren dan ook toegenomen. Dit was voor de gemeente de belangrijkste reden om samen met de branche te werken aan een landbouwroutenetwerk.

Overlast
Het doel van de gemeente is om zoveel mogelijk te voorkomen dat zwaar landbouwverkeer zich vermengt met kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals fietsers. De veiligheid van alle weggebruikers wordt daardoor verbeterd. Daarnaast wil de gemeente overlast die landbouwverkeer veroorzaakt in de dorpen zoveel mogelijk voorkomen. Uitgangspunt is dat de routes niet door de dorpen gaan. Aan de andere kant is het doel om er voor zorgen dat een onbelemmerd gebruik van de afgesproken routes zo goed mogelijk wordt gewaarborgd voor landbouwvoertuigen.

Veiligheid
Op basis van de verzamelde knelpunten is een programma opgesteld, om het gebruik van het routenet door landbouwverkeer te stimuleren en beter te faciliteren én om de veiligheid te verbeteren. In 2018 gaat een flink deel van het programma uitgevoerd worden. Werkzaamheden vinden grotendeels plaats in combinatie met het reguliere asfaltonderhoud. Alle informatie over het landbouwroutenetwerk in Leudal, de inventarisatie van knelpunten en het uitvoeringsprogramma om die knelpunten op te lossen, is te vinden op ‘Landbouwscan Leudal’. Deze website is speciaal voor het project gemaakt.

Bereikbaarheid
De gemeente verwacht dat het beschikbaar zijn van goed gefaciliteerde routes voor landbouwverkeer bijdraagt aan de bereidheid van de sector om die routes daadwerkelijk te gebruiken. Het feitelijk afdwingen van het gebruik is slechts beperkt mogelijk voor de gemeente. De bereikbaarheid van percelen zal altijd verzekerd moeten zijn. Daar zal dan ook niet aan getornd worden. Regulering is wel in enige mate mogelijk, door bijvoorbeeld geen breedteontheffingen meer te verlenen op wegen door de bebouwde kom of door  – daar waar nodig en mogelijk – een inrijverbod in te stellen voor landbouwvoertuigen.

Reageren
De gemeente gaat echter liever uit van de verantwoordelijkheid van alle betrokkenen, voor het veilig rijden met landbouwvoertuigen op de wegen in Leudal. De gemeente probeert om daar met alle betrokkenen de komende tijd goede en blijvende afspraken over te maken. Mensen die willen reageren kunnen een mail sturen aan Peter Stevens van de gemeente Leudal: [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen