Een elftal met onderscheidingen bij lintjesregen 2018

Foto: John Hölsgens

HEYTHUYSEN – Nadat er afgelopen weekend al twee inwoners van Leudal tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau werden benoemd, kwamen daar op donderdagochtend nog eens elf Leden in de Orde van Oranje Nassau bij.

Één en ander voltrok zich tijdens de jaarlijkse lintjesregen in het gemeentehuis in Heythuyen. Onder de gedecoreerden bevinden zich overigens twee raadsleden. Het zijn mevrouw Anita van Vlodrop-Van Kempen (51) uit Horn en de heer Leon Linssen (59) uit Nunhem. Beiden waren van 14 maart 2002 tot 2007 raadslid van de voormalige gemeente Haelen. Daarna waren zij vanaf 1 januari 2007 raadslid van de gemeente Leudal. Hieronder de andere negen gedecoreerden, inclusief de opsomming van hun verdiensten.

 

  • Mevrouw Nanny Heffels-Overmars (64 jaar), Heythuysen

Mevrouw Heffels-Overmans was van 1972 tot 1982 bestuurslid van en vrijwilliger bij SV Zwolle. Zij was het jongste bestuurslid van de afdeling handbal. Daarnaast was zij initiator en organisator van het Zwolse Jeugdkamp, dat tot op heden jaarlijks wordt georganiseerd. Van 1978-1982 was mevrouw Heffels-Overmars bovendien organisator van de Sinterklaasintocht in Zwolle. Na haar komst naar Leudal was zij van 2000 tot 2005 voorzitter van de jeugdcommissie van Atletiekvereniging Heythuysen/Atletiek Leudal. Van 2000 tot de dag van vandaag is ze bovendien vrijwilliger bij Stichting PSW voor het trefcentrum. Haar inzet betreft het zelfstandig organiseren en uitvoeren van diverse activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze organiseert ook de Avondwandelvierdaagse en rolstoeltocht voor Atletiekvereniging Heythuysen/Atletiek Leudal. Sinds 2012 begeleidt zij bovendien ouderen. Bij Heitser Burenhulp is ze een voorbeeld voor alle vrijwilligers. Sinds Heitser Buren Hulp in 2016 samen met de Senioren Vereniging Heythuysen de werkgroep ‘Eetpunt Heythuysen’ oprichtte, is zij ook hiervoor maandelijks actief.

  • De heer Ben Leijnse (75 jaar), Buggenum

De heer Leijnse is sinds 1996 beheerder van en vrijwilliger bij het dierenparkje in Haelen. Hij verzorgt de dieren, doet de inkopen, belt indien nodig de dierenarts, is aanwezig bij inentingen, maakt de hokken schoon en geeft rondleidingen. Bij hitte en vorst gaat hij meerdere malen per dag naar het parkje om het water te verversen. Het parkje heeft een sociale functie voor jong en oud én voor mensen met een beperking, van het nabijgelegen dagopvangcentrum De Heisterkes. Sinds 2010 was hij bovendien penningmeester en sinds 2014 tot 2016 voorzitter van Seniorenvereniging Buggenum. Tevens verzorgt hij met Kerstmis en Pasen een amusementsprogramma en verzorgt daarbij de geluidsapparatuur. Vanaf 2012 is de heer Leijnse bovendien bestuurslid van de Stichting Gemeenschapshuis De Roffert in Buggenum.

  • De heer Ben Beijnsberger (76 jaar), Heythuysen

Ben Beijnsberger was van 1981 tot 1995 vrijwilliger bij en bestuurslid (van 1981 tot 1987) van volleybalvereniging HBC in Heythuysen. Daarnaast verzorgde hij de pr-activiteiten en het programmaboek voor de thuiswedstrijden. Van 1992 tot 1998 was hij bestuurslid van de Bechterew Vereniging Midden-Limburg in Meijel. De heer Beijnsberger was mede-grondlegger en heeft er mede voor gezorgd dat de vereniging gebruik maakt van het sportcentrum in Heythuysen. Daarnaast organiseerde hij wandeltochten, kegelavonden en volleybaltoernooien. Vanaf 1995 tot op de dag van vandaag is hij vrijwilliger bij de Seniorenvereniging Oog voor Senioren in Heythuysen. De heer Beijnsberger organiseert twee keer in de week (informele) bridgemiddagen en verricht diverse onderhoudswerkzaamheden. Van 2001 tot 2016 was hij bovendien bezorger van maaltijden van tafeltje-dek-je, van Proteion Welzijn in Leudal. Vanaf 2002 tot heden is hij ook nog vrijwilliger bij de Heemkundevereniging Heitse. Hij is actief op het gebied van het verzamelen en archiveren van gedachtenisprentjes en hij helpt mee met diverse activiteiten.

  • Mevrouw Annie Beijnsberger-Beelen (74 jaar) Heythuysen

Mevrouw Annie Beijnsberger-Beelen, echtgenote van de heer Ben Beijnsberger, was van 1987 tot 1991 secretaris van volleybalvereniging HBC in Heythuysen. Van 1995 tot heden is ze vrijwilliger bij de Seniorenvereniging Oog voor Senioren in Heythuysen. Mevrouw Beijnsberger ondersteunt haar man twee keer per week bij de organisatie van de bridgemiddagen. Van 2001 tot 2016 bezorgde ook zij de maaltijden van tafeltje-dek-je van Proteion Welzijn en van 2012 tot 2015 was ze vrijwilliger bij het Zorgcentrum Beek en Bos in Heythuysen. Ze zette zich in voor het huiskamerproject, waarbij er diverse activiteiten voor zelfstandig wonende ouderen werden georganiseerd. Daarnaast fungeert zij jaarlijks (een week) als respijtzorger.

  • De heer Piet Dirkx (73 jaar), Neer

De heer Dirkx was van 1965 tot 1998 vrijwilliger bij de brandweer, veiligheidsregio Limburg-Noord, in de functie van bevelvoerder. Hij was tevens postcommandant van de post Neer, van 1992 tot 1998. Na de gemeentelijke herindeling nam hij afscheid van de brandweer. Vanaf 1969 tot op de dag van vandaag was hij echter ook medeoprichter, voorzitter, waarnemend voorzitter en secretaris van de buurtvereniging Hanssum in Neer. De heer Dirkx is actief bij de organisatie van activiteiten als de jaarlijkse dropping, het buurtfeest en de sinterklaasvieringen. Sinds 1994 draagt hij zorg voor het onderhoud van het kruisbeeld en het daarnaast gelegen plantsoen. Verder is hij sinds 1970 al vrijwilliger bij de EHBO, afdeling Neer. Hij zet zich in bij evenementen en beheert een AED-post aan huis. De heer Dirkx heeft mede het voortouw genomen om AED-apparaten geplaatst te krijgen in de gemeente. Vanaf 1998 is hij bovendien vrijwilliger bij de Heemkundevereniging Oos Naer. Hij neemt deel aan diverse werkgroepen, draagt bij aan de inrichting van tentoonstellingen en verzorgt rondleidingen voor bezoekers. Vanaf 2003 is de heer Dirkx ook buurtcoördinator van Buurtpreventie Neer. Hij meldt mistoestanden in de wijk bij gemeente en politie. Daarnaast is hij betrokken bij buurtpreventieprojecten. Daarnaast is hij ook nog vrijwilliger bij de verkeersregelaarspoule in Neer sinds 2006 en regelt het verkeer bij evenementen. De lijst is nog niet af, want van 2007 tot 2010 was hij vrijwilliger bij de Zangvereniging Maas- en Neergalm. Hij maakte deel uit van het Dorpsfeestencomité, dat jaarlijks een tweedaags dorpsfeest organiseerde. Hij zorgde voor de op- en afbouw van de marktkramen en voor de drankvoorziening. Bovendien was de heer Dirkx dijkwacht voor het Waterschap Maas- en Peelvallei en verzorgt hij de geluidstechniek bij de speciale vieringen van de Parochie Sint Martinus in Neer.

  • Mevrouw Fransje Lemmen-Goedemans (68 jaar), Horn

Fransje Lemmen-Goedemans is sinds 1992 bedenkster en schrijfster van toneelstukken voor diverse gelegenheden in het dorp en in de gemeente Leudal. Het betreft onder meer stukken voor het kindervakantiewerk en voor leerlingen uit het speciaal onderwijs, een monoloog voor het Kunst- en Cultuurweekend en spookjes in het kader van de kerstwandeling georganiseerd door de Ondernemersvereniging Horn. Zij gaf sturing aan de onthulling van het gedenkteken voor terechtgestelden op de Galgenberg, op uitnodiging van de Heemkundevereniging Horn. Bij deze stukken en uitvoeringen ervan nam zij de verantwoordelijkheid voor de afspraken op de locaties, de afspraken rond de repetitietijden en de informatievoorziening naar de spelers. De coördinatie van de activiteiten rond de uitvoeringen lag voornamelijk bij haar. Daarnaast is mevrouw Lemmen-Goedemans vrijwilliger bij carnavalsvereniging De Sjoapsköp. Ze is betrokken bij de bonte avonden in Horn én de bonte avonden voor verzorgingshuis Hornerheide, en lid van de grimeploeg. Van 1994 tot 2015 was ze lid van de pr-commissie van Toneelvereniging Spelenderwijs en tot op heden ook voorzitter van de vereniging. Mevrouw Lemmen-Goedemans verzorgt de contacten met de beheerder van de oefenlocatie en regelt de aanschaf en opslag van kostuums en rekwisieten. Ze leest in de leesgroep mee om nieuwe stukken uit te zoeken. Sinds 1997 tot op de dag van vandaag is ze vrijwilliger bij de organisatie van de intocht van Sinterklaas van de Stichting Samenwerkende Buurtverenigingen Horn. Ze grimeert, bedenkt het plot rond de intocht, onderhoudt contacten met de school en de stichting, assisteert bij de inrichting van de feestzaal en begeleidt de presentator en de spelers tijdens de intocht. Van 2002 tot op heden is mevrouw ook vrijwilliger bij het Oranjecomité Horn. Ze werkt mee aan de voorbereiding voor de dodenherdenking op 4 mei in de kerk en de bevrijdingsfeesten van 5 mei. Sinds 2011 tenslotte, is ze activiteitenbegeleidster bij een jaarlijks schoolproject: het schrijven van gedichten over de Tweede Wereldoorlog in groep 8 van Basisschool de Mussenberg.

  • De heer Thijs Naus (55 jaar), Baexem

Voor Schutterij-Drumband Sint Jan was de heer Thijs Naus van 1988 tot 1989 bestuurslid, daarna secretaris (tot 1993) en vervolgens voorzitter (tot op heden). Hij vertegenwoordigt de vereniging op regionaal en provinciaal niveau, is eindverantwoordelijk voor de drumband en begeleidt solisten bij optredens. Bovendien is hij woordvoerder bij de gemeenschapsactiviteiten en medeorganisator van het dorpsschieten. Verder regelt de heer Naus de Levende Kerststal, het Silvesterconcert en het Koningschieten. Ten slotte verzorgt hij ook de pr ten behoeve van de lokale media. Voorheen was hij actief in de nieuwe jeugdcommissie (van 2013 tot 2016) waardoor het aantal jeugdleden sterk toenam. Onder zijn leiding werd de drumband in 1997 kampioen van Limburg en in 1998 Nederlands Kampioen. Onder zijn leiding leverde de drumband een bijdrage aan het saamhorigheidsgevoel in het kerkdorp Baexem.
Sinds 2012 is de heer Naus bovendien vrijwilliger bij carnavalsvereniging De Plekploasters Hij presenteert de jaarlijkse bonte avonden, voert het overleg met de artiesten en verzorgt de nabespreking. De heer Naus was begin jaren tachtig daarnaast actief als begeleider bij de kindervakantieweek in Baexem.

  • De heer Harry Huijsmans (68 jaar), Neer

De heer Huijsmans was vanaf 1996 bestuurslid en secretaris (van 2012 tot heden) van de zangvereniging Maas- en Neergalm in Neer. Hij regisseert en analyseert onder meer het repetitiebezoek en het deelnemen door de leden aan concerten en andere activiteiten. Hij is lid van de commissie welzijn én van de financiële commissie. Vanaf 2001 was hij bovendien bestuurslid en voorzitter (vanaf 2005) van de EHBO-vereniging Neer. Hij organiseert en neemt deel aan herhalingsoefeningen en collectes en bemenst EHBO-posten bij evenementen. Ook is hij aangesloten bij Hartslagnu/hartvoorLeudal (AED), een netwerk van vrijwilligers dat hulp biedt bij een geval van een stilstand in de bloedsomloop. Vanaf 2011 is de heer Huijsmans bovendien vrijwilliger bij de zorgboerderij-klooster Keyserbosch. Hij begeleidt cliënten en kookt voor hen en het personeel. Daarnaast is hij sinds 2012 vrijwilliger bij de parochies Heilige Martinus Neer, Heibloem en Roggel. Hij is acoliet van de parochies in Neer en Roggel, buitengewoon bedienaar, lid/secretaris ad interim van het clusterbestuur en lid van de werkgroep pastoraal. Ook is hij voorzitter van de kerngroepen Neer en Heibloem-Roggel.

  • Mevrouw Nel Sillekens-Vossen (81 jaar), Heythuysen

Mevrouw Sillekens verzorgt sinds 1990 haar man, die ten gevolge van een ernstige hersenziekte volledig zorgafhankelijk is. Het runnen van het landbouwbedrijf, alsook van het gezin, kwam sindsdien ook geheel voor haar rekening. Het is voor haar echtgenoot niet mogelijk om zonder hulp activiteiten te ondernemen. Deelname aan het maatschappelijk leven door deze decoranda is hierdoor haast niet mogelijk. Zij moet zich erg veel ontzeggen om haar man die intensieve zorg te verlenen die hij nodig heeft. Hij heeft veel hulp, begeleiding en sturing nodig bij alle dagelijkse zaken. Bij vrijwel alles, waaronder persoonlijke verzorging, toiletgang, medicatie-inname, eten en drinken et cetera, moet hij worden geholpen. In de loop der jaren zijn daar nog meerdere ziektes bijgekomen. Dit betekent dat mevrouw Sillekens-Vossen vrijwel continu aan huis is gebonden. Op de momenten, dat haar man in de dagopvang verblijft (wekelijks een of meerdere dagen), vindt zij ook nog tijd om bij haar ziekte buurvrouw de helpende hand te bieden en verder nog de ‘Nestor’ en het parochieblad te bezorgen. De bewondering voor haar inzet wordt bevestigd door diverse ondersteuners, waaronder de huisarts. Hij geeft aan dat de heer Sillekens zonder hulp van zijn vrouw al in 1990 opgenomen had moeten worden in een verpleegtehuis. Mevrouw Sillekens heeft wekelijks zeker meer dan 20 uur zorg aan hem verleend, al 27 jaar lang. Haar leven na 1990 heeft grotendeels gedraaid om de verzorging van haar man. Haar eigen behoeftes heeft zij opzij gezet. Voor hem.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen