Keurkinderen op de Kreppel in Heythuysen

Foto: John Hölsgens

HEYTHUYSEN – Op maandagavond kwam journalist en schrijver Paul van der Steen, op uitnodiging van Heemkundevereniging Heitse, een presentatie verzorgen over elitescholen, zoals die in Duitsland al in 1933 werden opgericht. De leerlingen dienden de voorhoede van het Derde Rijk te worden.

Ook in Nederland kwamen in 1942 twee van zulke scholen: één voor jongens in Valkenburg en één voor meisjes, op de Kreppel in Heythuysen.

Boek
De presentatie van Van der Steen vond plaats in de De Tump in Heythuysen. De zaal daar was goed gevuld met vele belangstellenden.Van der Steen (1969) is journalist voor onder meer NRC Handelsblad, Trouw, De Limburger en het Historisch Nieuwsblad. Hij schreef het boek Keurkinderen, dat gaat over deze elitescholen.

Onkruid
Als gewetenloze tuiniers, zo gingen de nazi’s met mensen om. De Jodenvervolging zagen ze als het ‘wieden van onkruid’. Tegelijkertijd hielden ze zich bezig met een soort ‘plantenveredeling’: de superieure kinderen van het Germaanse ras moesten worden opgekweekt tot een nieuwe elite, de perfecte opvolgers van de zittende leiders van het Derde Rijk.

Idealen
Paul van der Steen beschreef in de lezing de idealen van deze opleiding voor de toekomstige voorhoede en vertelde over de dagelijkse gang van zaken, het geblunder en de loop van de oorlog die alles veranderde. Niet in het minst voor de kinderen, die hun leven zagen kantelen. Met gevolgen die in sommige gevallen nog een leven lang invloed hadden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen