Samen Verder mag het bal openen na verlies coalitie

Foto: Twitter Michel Graef

LEUDAL – ‘Lokaal wint’ koppen veel landelijke media na de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen woensdag. Dat is maar hoe je het bekijkt.

In Leudal verloor de coalitie van Ronduit Open en Samen Verder immers drie zetels. Ook de landelijke trend van ‘links verlies’ , waarbij D66 dan voor het gemak maar als zodanig werd beschouwd, ging in Leudal niet op.

Winnaars
Net als in Roermond trouwens, waar de LVR weliswaar de grootste blijft maar wel degelijk een tikje opliep en Groen Links bovendien tot op twee zetels zag naderen. Aan onze kant van de Maas won D66, maar ook de VVD een zetel. Ook PAL, de nieuwe speler op links, verdubbelde ten opzichte van voorganger Progressief Leudal.

Straatvechter
Wellicht heeft een deel van de Randstad nog steeds niet door dat het land niet ophoudt achter Vinkeveen. Het klonk bovendien als een pejoratief, zoals gesproken werd over ‘de randen van het land’. Hoe het ook zij: op een verkiezingsavond voelt iedereen zich winnaar. Of doet op z’n minst alsof. Michel Graef, lijsttrekker van Samen Verder tweette: ‘Na vier  jaar moeilijke keuzes en impopulaire maatregelen is de realist in mij tevreden met het feit dat we weer de grootste zijn. De straatvechter in mij echter…’ En hoewel collega Stan Backus van Ronduit Open de meeste persoonlijke stemmen haalde (916) zou het voor sommigen toch niet geheel in de haak voelen als de twee lokale partijen vrolijk met elkaar verder zouden gaan, alsof er niets gebeurd is.

Opties
De hamvraag voor Leudal is daarom hoe de coalitie nu gevormd gaat worden. De echte winnaars zullen hun plek willen claimen. En het CDA, dat in zetels stabiel bleef maar tevens meer absolute stemmen kreeg, zal zichzelf ook daartoe rekenen. Samen Verder mag het bal nu openen. Een derde coalitiepartner naast Ronduit Open lijkt aanlokkelijk voor meer stabiliteit. In Leudal heeft in ieder geval geen enkele partij de andere uitgesloten, dus alle opties liggen open…

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen