Minderjarigen komen veel te gemakkelijk aan alcohol

Foto: Pixabay- Free-Photos (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Eind 2017 heeft de gemeente Leudal laten onderzoeken of verkooppunten in Leudal zich aan de wettelijke leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verkoop van alcohol houden. De resultaten van het onderzoek zijn ronduit verontrustend.

In 72 procent van de gevallen werd alcoholhoudende drank verkocht aan een jongere onder de 18 jaar. Landelijk ligt dat percentage met 64 procent beduidend lager.

Verbod
In december liet de gemeente horecabedrijven, cafetaria’s, supermarkten en slijterijen controleren door zogenaamde mystery shoppers. Deze minderjarige testkopers hebben 147 keer geprobeerd om alcoholhoudende drank aan te schaffen. In 72 procent van de van de gevallen lukte dat dus daadwerkelijk. Sinds 1 januari 2014 is het verboden om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar.

Verantwoordelijkheid
Supermarkten scoorden nog het beste. Ruim 64 procent van de gecontroleerde supermarkten hebben hun zaken op orde. Bij cafetaria’s, horeca en slijterijen werd de wettelijke leeftijdsgrens echter beduidend slechter nageleefd. Respectievelijk 20,6, 20,8  en 12,5 van de gevallen voldeden daar. De verantwoordelijkheid voor de verkoop van alcoholhoudende drank ligt bij de exploitant. Alle horecabedrijven, cafetaria’s en supermarkten hebben een brief ontvangen over de resultaten van het onderzoek.

Sancties
Burgemeester Arno Verhoeven is verontrust dat jongeren zo gemakkelijk aan alcohol komen. Alcohol heeft een schadelijk effect op de ontwikkeling van hersenen van jongeren, dat blijkt uit allerlei onderzoeken. Daarnaast leidt alcoholgebruik door jongeren tot andere negatieve effecten zoals baldadigheid, vernieling maar ook tot verslaving en schoolverzuim. De ondernemers die zich wel aan de regels hielden, hebben een compliment ontvangen. ‘Blijkbaar houdt slechts een minderheid van verkooppunten zich aan de wettelijke leeftijdsgrens. De tijd van waarschuwen is nu voorbij, de gemeente gaat nu sancties opleggen’ aldus Verhoeven.

Vervolgstappen
Door de gemeente worden eerst informatiebijeenkomsten gehouden voor de ondernemers. Daarin kunnen de ondernemers handvatten krijgen en ervaringen uitwisselen om alcoholverstrekking aan jongeren te voorkomen. Daarnaast gaat de gemeente strenger controleren. Deze controles worden opnieuw uitgevoerd met behulp van testkopers. Ondernemers die alcohol verstrekken aan jongeren onder de 18 jaar riskeren daarbij een sanctie zoals een forse boete, of intrekking van de vergunning. Naast handhaving blijft de gemeente samen met partners – zoals zorg- en welzijnsinstellingen, scholen en politie – inzetten op preventie door bijvoorbeeld voorlichting aan jongeren en ouders.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen