D66 wil Leudal van het gas af

Foto: Pixabay - Noir (CC0-Public Domain)

LEUDAL – D66 Leudal wil dat wordt onderzocht of nieuwe huizen kunnen worden gebouwd zonder gebruik te maken van het Groningse gas. Nu is het nog zo dat 96 procent van de huizen in Nederland gas gebruikt voor de verwarming.

Ook nieuwbouwhuizen worden nog steeds verplicht aangesloten op het gasnet. Daar wil D66 Leudal dus een einde aan maken.

Voortrekker
Lijsttrekker Robert Martens vindt het niet uit te leggen dat nieuwbouwhuizen nog steeds verplicht op het gasnetwerk worden aangesloten. Leudal is voortrekker in Limburg qua windenergie, het is volgens Martens nu de hoogste tijd om de volgende stap te zetten. Hij heeft daarom in de commissie Fysiek voorgesteld om nieuwe woningen in Leudal in principe niet meer aan te sluiten op het gasnet.

Schone energie
Er worden in Nederland tussen 2017 en 2021 naar verwachting ongeveer 230.000 nieuwbouwwoningen gebouwd. Landelijk is al besloten dat nieuwbouw in principe niet meer wordt aangesloten op het gas. Dat besluit van de Tweede Kamer kwam er ook al op voorspraak van de partij van Martens. Maar ook bestaande wijken kunnen van het aardgas af. Martens: ‘Er zijn uitstekende manieren om je huis te verwarmen met schone energie, zoals warmtenetten en warmtepompen. Als we nu stappen zetten en ook bestaande woonwijken van het gas afhalen, dan zijn we straks niet afhankelijk van Russisch gas. Daarom willen wij nu aan de slag.’

Kosten
Op dit moment telt Nederland 7 miljoen gasaansluitingen. De aanleg van gasnetten in nieuwbouwwijken kost Nederland jaarlijks 100 miljoen euro. Een gasnet gaat al snel 40 jaar mee. Als een nieuwe wijk nu op het gasnetwerk wordt aangesloten, dan moet dat later alsnog vervangen worden door bijvoorbeeld een warmtenet. Daarmee jaag je gemeenten en huizenbezitters onnodig op kosten. Er is dus haast geboden volgens D66 Leudal, dat overweegt om een initiatiefvoorstel in de gemeenteraad te brengen om ervoor te zorgen dat bij nieuwbouw geen gasaansluiting meer wordt gelegd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen