Drugsafvaldumping: acht ton voor gedupeerden in drie provincies

Foto: ANP

LIMBURG – Over 2016 is bijna 800.000 euro subsidie aangevraagd door gedupeerde gemeenten, grootgrondbezitters en particulieren om gedumpt drugsafval veilig te verwijderen. In Limburg ging het om bijna 350.000 euro.

In totaal is er over het jaar 2016 twee keer zoveel aangevraagd als over 2015. Dit blijkt uit een rapportage die de provincie Limburg samen met Noord-Brabant en Gelderland heeft gepubliceerd.

Gevaarlijk
Drugscriminelen storten afval dat vrijkomt door de productie van synthetische drugs in de natuur, of op afgelegen plekken in het buitengebied van dorpen. In Leudal was het, naast in 2016, ook in 2017 vaak raak maar exacte cijfers over het bijna afgelopen jaar zijn (nog) niet bekend. Het gaat bijna altijd om zeer gevaarlijke stoffen die de gezondheid kunnen schaden en het leefmilieu in gevaar kunnen brengen. Het Rijk stelt 1 miljoen euro beschikbaar als tegemoetkoming in de opruimkosten; het geld wordt verdeeld over de provincies op basis van het aantal bij de politie gemelde dumpingen.

Bodemkwaliteit
Omdat grondeigenaren verantwoordelijk zijn voor de bodemkwaliteit, zorgen dumpingen van drugsafval voor onvoorziene en vaak hoge kosten. Om grondeigenaren hierin tegemoet te komen, hebben de provincies een speciaal convenant afgesloten met het Rijk. Daarin is afgesproken dat de helft van de opruimkosten wordt vergoed. Uit de rapportage blijkt dat over 2016 liefst 125 aanvragen zijn ingediend. Dit is een stijging van 19 procent ten opzichte van 2015. Vooral gemeenten en waterschappen doen een beroep op de subsidieregeling. Gemeenten, waterschappen en grote terreinbeheerders geven aan dat zij regelmatig ook het gedumpt drugsafval op aangrenzende particuliere terreinen op zich nemen. Het aandeel particuliere aanvragen is hierdoor nog relatief klein.

Structurele oplossing
Het convenant “Uitwerking amendement cofinanciering opruiming drugsafvaldumpingen” heeft een looptijd van 3 jaar. In 2018 kan dus voor het laatst gebruik gemaakt worden van deze regeling. De provincies zijn momenteel met het Rijk in gesprek om voor de periode daarna tot een structurele oplossing te komen. Gedeputeerde Hans Teunissen (D66): ‘Het zou goed zijn als de hoge kosten voor het opruimen van drugsafvaldumpingen in zijn geheel worden betaald met afgepakt crimineel vermogen. Zodat de vervuiler betaalt en niet de burger.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen