Elektrisch rijden: nieuwe openbare laadpalen in Leudal

Foto: Pixabay - stux (CC0-Public Domain)

LEUDAL – De gemeente Leudal zet in op een duurzame samenleving. Het stimuleren van het gebruik van elektrische auto’s is daar een voorbeeld van.

Daarbij is het van belang dat in Leudal openbare laadpalen aanwezig zijn. De gemeente doet daarom mee aan het project ‘Slim Laden’, een initiatief van de provincie Noord-Brabant waarbij onze provincie en een aantal Limburgse gemeenten zich hebben aangesloten.

Dekkend netwerk
Het project heeft geresulteerd in de aanbesteding en gunning van een concessie voor het plaatsen en exploiteren van laadpalen in Noord-Brabant en Limburg, aan de combinatie NUON Heijmans. In de periode 2017-2019 worden in Brabant en Limburg 1240 nieuwe laadpalen geplaatst. De gemeente heeft in het ‘Slim laden’ project de mogelijkheid om een beperkt aantal laadpalen te realiseren. Die laadpalen dragen er aan bij dat de basis voor een op termijn dekkend netwerk van openbare laadpalen in Nederland, op orde komt.

Locaties
De gemeente heeft, rekening houdend met de criteria die zijn gesteld voor een kansrijke exploitatie van de laadpalen, een aantal locaties voorgesteld. Vooralsnog gaat het over de volgende locaties:

  • Roggel, Beeklaan, parkeerplaats t.o. ingang Pietersplein
  • Baexem, Mgr. Kierkelsplein, t.o. huisnummers 3 en 5.
  • Neer, Kerkplein, t.o. huisnummers 17b t/m g.

Bezwaar
De mogelijkheid bestaat dat naast deze locaties nog een of twee plekken in aanmerking kunnen komen. Voor het aanwijzen van parkeerplaatsen voor elektrisch laden is een verkeersbesluit nodig. Deze besluiten worden binnenkort, voor elke afzonderlijke locatie, door de gemeente voorbereid en bekendgemaakt. Belanghebbenden hebben na publicatie van het besluit gedurende zes weken de gelegenheid om bij het college van burgemeester en wethouders bezwaar te maken tegen een besluit. De laadpalen worden dan ook niet eerder geplaatst, dan dat het verkeersbesluit onherroepelijk is.

Laadpunt aanvragen
Als u een elektrische auto hebt en geen eigen terrein voor een laadpunt, dan kunt u een verzoek voor een nieuw openbaar laadpunt indienen. Dit kunt u rechtstreeks bij Nuon doen via het invullen van een digitaal aanvraagformulier.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen