Ronduit Open: ‘Miljoenen te veel naar bestuur en organisatie Leudal’

Foto: Pixabay - klimkin (CC0-Public Domain)

LEUDAL – De gemeente Leudal geeft al jaren miljoenen meer uit aan bestuur en organisatie dan dan de normen van het rijk voorschrijven. Ook geeft Leudal meer uit aan deze post dan vergelijkbare gemeenten.

De reserve bedrijfsvoering is op dit moment gevuld met 3 miljoen euro. Wanneer er minder kosten zijn op deze post, dan komt dit niet ten goede aan de burger maar wordt het terug in het eigen spaarpotje gestopt. De fractie Ronduit Open is daar niet blij mee.

Waardering
Ronduit Open waardeert de jaarrekening 2016, waaruit blijkt dat Leudal 4,1 miljoen minder heeft uitgegeven dan begroot. Op het sociaal domein is 2,8 miljoen euro minder uitgegeven en dat geld blijft vooralsnog beschikbaar voor de mensen die het nodig hebben.

Bedrijf Leudal
Een meerderheid van de raad steunde Ronduit Open niet in het voorstel om een greep uit de reserve bedrijfsvoering te doen en deze te gebruiken om egalisatiereserves te vullen, om zo de directe lasten voor de burger op de lange termijn zo laag mogelijk te houden. ‘Met andere woorden, men heeft liever dat er na tien jaar Leudal maar liefst 3 miljoen besteed wordt aan de eigen organisatie’ zegt raadslid Gerry Teeuwen. Vanuit de oppositie was er wel sympathie voor het voorstel. De portefeuillehouder zegde toe dat de egalisatiereserves actief ingezet worden om de lasten voor de burgers zo laag mogelijk te houden. Bij de begroting 2018 worden de reserves nader bekeken. ‘Dat is een goede zaak’ laat Teeuwen weten. ‘Ronduit Open hecht waarde aan inzicht waaraan “het bedrijf Leudal met een omzet van 86 miljoen” haar geld uitgeeft.’

Wegenonderhoud
Sinds 2015 is in het kader van de bezuinigingen fors minder geld uitgegeven aan onderhoud, zo ook aan de wegen. Uit de weginspectie van februari 2017 is gebleken dat dit niet langer verantwoord is. ‘Voor het vullen van gaten langs de wegen geeft Leudal jaarlijks 50.000 euro uit, maar dat is niet voldoende om gevaarlijke situaties te voorkomen en daarmee weggegooid geld. Ronduit Open wil de komende maanden samen met de portefeuillehouder bekijken waar permanente voorzieningen zoals grasbetonstenen nodig én mogelijk zijn’ besluit Teeuwen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen