Na wielerbaan Haelen lijkt ook voor Park Leudal-Oost het einde nabij

Foto: Facebook: Park Leudal Oost

NEER –  En opnieuw lijkt een burgerinitiatief in Leudal te gaan sneuvelen: het college van Burgemeester en Wethouders adviseert de gemeenteraad niet verder te gaan met Park Leudal-Oost.

Het college komt tot dit advies op basis van een actueel overzicht van de verstrekkende financiële gevolgen van het burgerinitiatief en geeft aan het besluit te hebben genomen ‘na alle belangen zorgvuldig afgewogen te hebben’.

Ontdekkingstocht
Park Leudal-Oost was het grootste burgerinitiatief uit de Leudalse geschiedenis: een initiatief dat vanaf het allereerste begin kon rekenen op een grote inzet en betrokkenheid van vele vrijwilligers. Het college spreekt hier haar waardering voor uit, maar realiseert zich dat dit slechts als een pleister op de wond zal voelen. Het ontstaan van het burgerinitiatief noemt de gemeente voor haar en de gemeenschap een ‘ontdekkingstocht’. Samen met de initiatiefnemers zegt het college van Leudal te hebben gestreefd naar een prettig sport- en recreatieklimaat ‘maar welke rol neemt eenieder hierin, welke verschillende belangen zijn er en wat betekent het voor aanpalende beleidsterreinen? Dit zijn allemaal vragen die gedurende het traject beantwoord diende te worden, zonder dat hier een blauwdruk voor aanwezig was’, zo laat de gemeente in een persbericht weten.

Bezuiniging
Op basis van een actueel overzicht van de financiële gevolgen van het initiatief Park Leudal-Oost ziet het college dat de belangen niet langer in evenwicht zijn. Park Leudal-Oost vergt een investering van ruim 5,5 miljoen, maar draagt niet aantoonbaar bij aan een bezuiniging op het gebied van accommodaties. Dit is altijd een voorwaarde geweest, zo wordt gesteld. Daardoor wordt de investering niet terugverdiend en bovendien zijn er voor het college veel onzekerheden in de exploitatie. Er zijn wel intenties uitgesproken, maar geen harde toezeggingen gedaan door toekomstige gebruikers. Tevens zijn er onzekerheden met betrekking tot de exploitatie van onder andere gemeenschapshuis De Haammaeker in Neer en zijn de effecten voor het huidige en het toekomstige gebruik van overige accommodaties in gemeente Leudal onvoldoende bekend. Deze argumenten vormden voor het college de basis om de raad negatief te adviseren over de haalbaarheid van Park Leudal-Oost.

Verbaasd en teleurgesteld
De gemeenteraad vergadert dinsdag 4 juli tijdens een openbare vergadering over Park Leudal-Oost en zal dan een besluit nemen over de toekomst van dit burgerinitiatief. Deze wordt vooraf gegaan door de behandeling in de vergadering van de raadscommissie Sociaal op 19 juni. De even verbaasde als teleurgestelde initiatiefnemers van Park Leudal-Oost lieten al aan Neers Nieuws weten gebruik te zullen maken van het spreekrecht tijdens die commissievergadering. Men is zeer benieuwd naar de verdere onderbouwing van de gemeentelijke stukken, waar men zich de komende tijd verder in zal gaan verdiepen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen