De provincie Limburg: 150 jaar uniek van én in Nederland

Vlaaitjes in Den Haag
Vlaaitjes in Den Haag
Foto: Provincie Limburg

LIMBURG – Op 11 mei 2017 is het precies 150 jaar geleden dat het Verdrag van Londen werd bekrachtigd. Daarmee kwam er een einde aan de dubbele staatkundige status van Limburg, dat los kwam van de Duitse bond.

Sinds 11 mei 1867 is ons Limburg dus wat het nu nog steeds is: een provincie van Nederland. Dit heuglijke feit wordt vandaag op initiatief van Provinciale Staten gevierd met een symposium én een bijzondere feestelijke zitting van Provinciale Staten in het Gouvernement te Maastricht.

Feestelijke zitting
De viering staat in het teken van het historisch, hedendaags en het toekomstig perspectief van Limburg. Provinciale Staten hebben uitdrukkelijk verzocht om burgers te betrekken bij de viering. Hieraan is uitvoering gegeven door 150 burgers uit onze provincie via de 33 Limburgse gemeenten uit te nodigen, voor zowel het symposium als de feestzitting. Het symposium start om 14.00 uur en is live te volgen via de website van de Provincie Limburg. De feestelijke zitting van Provinciale Staten is vanaf 19.00 uur live te volgen via de website van L1. Daarbij is ook minister Plasterk aanwezig.

Vlaaitjes
Al 150 jaar maakt Limburg Nederland groter; met een innovatieve blik op de toekomst en een smakelijk gevoel voor traditie. Daarom organiseert de Provincie Limburg vandaag ook een traktatie op het Plein in Den Haag voor de ‘Kamerbewoners’. Daar staat van 10.00 uur tot 15.00 uur een ‘150 jaar Limburg- stand’, met Limburgse vlaaitjes. Alle ‘Kamerbewoners’ hebben een brief met een munt ontvangen, waarmee ze in de stand een vlaaitje kunnen ophalen. De traktatie-actie wordt 12 mei herhaald in Brussel, voor de Nederlanders die werkzaam zijn bij de Permanente Vertegenwoordiging, het Europees Parlement en de Europese Commissie. Tweede Kamerlid Rens Raemakers uit Neer haalde de vlaai dichter bij huis: op het Gouvernement in Maastricht…

Videoboodschap
Gouverneur Bovens heeft vanochtend een videoboodschap gestuurd aan de heer Bettel, Minister-President van het Groothertogdom Luxemburg, dat vandaag eveneens 150 jaar geleden krachtens het Verdrag van Londen historisch los kwam van de banden met de Duitse Bond.
https://twitter.com/RensRaemakers/status/862641185571168256

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen