Limburg viert Bevrijdingsdag: van Freedom Ride tot Festival

HAELEN/ROERMOND – Limburg vierde Bevrijdingsdag uitbundig. Het weer was niet zo fraai als vorig jaar, maar het bleef grotendeels droog. En dus konden de diverse grote evenementen zonder veel noemenswaardige problemen plaatsvinden. Het begon ’s ochtends al in Haelen, met de Freedom Ride waarvoor talloze prominenten naar Leudal waren gekomen. Later verzamelde de feestvreugde zich vooral op de Markt in Roermond, waar het Bevrijdingsfestival weer vele provinciegenoten gelokt had.

Joop Zoetemelk, Jan Janssen, ambassadeur van de tocht Frans Maassen, en vele andere profs en ex-profs uit de wielersport verzamelden zich al vanaf een uur of negen bij het Haelense Kasteel Aldenghoor voor de start van de Freedom Ride. De pelotonstocht over 110 kilometer volgde het Limburgse deel van de Liberation Route Europe. Via passages door Venray, de hal van het Oorlogsmuseum Overloon, de startbaan van de Luitenant Generaal Best Kazerne en na een ceremonie op de Duitse Militaire Begraafplaats Ysselsteyn finishte de sportievelingen ook weer in Haelen.

Speech
Niet alleen (ex-)wielrenprofs reden mee. Ook andere (sport)prominenten als Sef Vergoossen en Ronald Waterreus stonden op de pedalen, alsmede vele amateurrenners die ook konden kiezen voor de vrije toertocht van 85 kilometer. De complete politiek was eveneens verzameld in de Leudalkern: Burgemeester Verhoeven, wethouder Stan Backus, Gouverneur Bovens, en Tweede Kamerlid Rens Raemakers gaven acte de présence. Laatstgenoemde zou later ook weer opduiken op het festival in Roermond om daar te speechen.

Vis en Vlees
Daar, op de Roermondse Markt, had De Staat toen al indruk gemaakt, bezong het Belgische Fleddy Melculy zwaarwichtige problemen als de keuze tussen vis en vlees, zorgde de bende virtuoze toet- en blaasgekken van Gallowstreet voor veel sfeer en bracht Baloji een boeiende combinatie van Afrikaanse ritmes, rap, en poëzie. Op andere podia waren onder andere Crying Boys Cafe en Lotte Walda positieve verrassingen. En toen moest de grote klapper nog komen…

Zuinig
Want dat was Jett Rebel zonder meer. Een waardig afsluiter en ambassadeur van de vrijheid: in pluriformiteit, creativiteit en openheid. ’s Mans invloeden reiken van Zappa en Queen tot Pink Floyd en Prince. Toch wist hij weer een eigenheid tentoon te spreiden die even zeldzaam als kwetsbaar is. En waar we dus zuinig op dienen te zijn. Hoe symbolisch voor dat, wat vandaag gevierd werd…

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen