‘Gebrek aan handhaving bij geluidsoverlast oorzaak spanningen’

Foto: Flickr - Chris (CC BY-SA 2.0)

LEUDAL – Enkele jaren geleden is de bevoegdheid voor de afgifte van vergunningen met betrekking tot geluid, van de provincie overgegaan naar de gemeente. Van adequate handhaving is volgens gemeenteraadslid Mathieu Wagemans (Ronduit Open) echter weinig te merken.

Wagemans zegt in de afgelopen jaren bij herhaling te hebben vastgesteld, dat gebrek aan handhaving oorzaak is van gespannen verhoudingen tussen bedrijven en omgeving. Die worden dan vervolgens vanuit de gemeente getypeerd als burenruzies. Terwijl de oorzaak verwijtbaar is naar de gemeente zelf, omdat die verzaakt om regels te handhaven, zo meent Wagemans.

Niet aangekondigd
Dat geldt volgens hem vooral wanneer het om grove overtredingen gaat, die overlast veroorzaken. Gespannen verhoudingen kunnen burgers ervan weerhouden overlast te melden, waarna vervolgens de overheid kan constateren dat er nauwelijks meldingen zijn en dat er bijgevolg geen of nauwelijks overlast is. Het raadslid verzocht het college vandaag per brief dan ook om allereerst klachten en meldingen van burgers serieus te nemen en verder op niet aangekondigde momenten metingen uit te voeren. Tot slot bovendien zou, voor zover meetresultaten daartoe aanleiding geven, natuurlijk handhavend moeten worden opgetreden. ‘Ook moet niet langer bij overschrijding van normen op meetmomenten worden geredeneerd, dat het daggemiddelde lager is zodat geen actie ondernomen hoeft te worden’ geeft Wagemans aan.

Aangescherpte normen
Wagemans heeft zich in de kwestie verdiept naar aanleiding van klachten van omwonenden, over ondervonden overlast van het bedrijf Menten in Haelen. Dat bedrijf is zo’n voorbeeld van een onderneming die in 2012 nog een vergunning van de provincie kreeg, waarin de normen met betrekking tot geluid werden aangescherpt. Maar handhaving was er nauwelijks. In 2014 is door de gemeente een nieuwe vergunning verstrekt, waarin de door de provincie aangescherpte normen zijn opgenomen en waarin voorzieningen werden vergund om de geluidsoverlast terug te brengen. Er blijkt al jarenlang tientallen malen overlast te zijn gemeld, maar de laatste uitvoerige metingen dateren inmiddels van 2004.

Nieuwe technologie
De nu geldende normen zijn volgens Wagemans bovendien gebaseerd op technologie van begin deze eeuw, terwijl inmiddels nieuwe, betere technologie beschikbaar is. Hij verzoekt het college dan ook na te gaan of geldende regels aan herziening toe zijn, bijvoorbeeld omdat die nieuwe technologie beschikbaar is. ‘Uiteraard dienen daarbij zodanige termijnen worden gegund, dat met afschrijvingstermijnen rekening wordt gehouden’ besluit Wagemans, die verder aankondigde de voorzitter van de Commissie fysiek te verzoeken de problematiek op de agenda te zetten voor de volgende vergadering.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen