Achtste editie Avond van de filosofie op Sint Ursula

Sigmund Freud
Sigmund Freud
Foto: Pixabay - janeb13 (CC0-Public Domain)

HORN – Lezingen, dans en zang komen samen tijdens de Avond van de filosofie op Scholengemeenschap Sint Ursula in Horn. Op 3 februari vindt alweer de achtste editie plaats, wederom georganiseerd door leerlingen en hun docente. Het thema van dit jaar is ‘waanzin’.

Normaliter zou u voor een avond als deze moeten afreizen naar Amsterdam of Leuven. Op 3 februari is het echter dichtbij huis genieten van een indrukwekkend programma.

Freud
Zo wordt een lezing verzorgd door Jens de Vleminck. Hij is filosoof, seksuoloog en psychoanalyticus en als doctor-assistent verbonden aan de Vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap (UGent). Hij publiceerde recent ‘De schaduw van Kaïn: Freuds klinische antropologie van de agressiviteit’ en ‘Het leven met een sofist: een inleiding in de kritische wijsbegeerte’. Samen met Philippe Van Haute redigeerde hij ‘Freud als filosoof: Over seksualiteit, psychopathologie en cultuur’.

Politieke tegenkracht
Verder zullen Huub Dehing en Matthijs Bremer hun opwachting maken. Huub is oud-leerling van Ursula en studeert, net als Matthijs, filosofie in Utrecht. Samen zullen zij een betoog houden over waanzin als noodzakelijke politieke tegenkracht. Tenslotte geeft Lianne Tijhaar een lezing: zij studeerde Filosofie van de Gedragswetenschappen en Forensische Orthopedagogiek. Thema’s waar zij zich mee bezighoudt zijn onder meer opvoeding, gezondheidszorg en psychiatrie, strafrecht en criminaliteit, mensverbetering en de kracht van taal. Bovendien is zij redacteur bij Filosofie Magazine.

Discussie
Na elke lezing is er de mogelijkheid met leerlingen en sprekers te discussiëren over wat er aan bod gekomen is. Één en ander wordt afgewisseld dans en enkele muzikale intermezzo’s. De entree bedraagt slechts 5 euro. U krijgt daarvoor ook een boekje met essays van leerlingen. In de pauze wordt u voorzien van een hapje en kunt u een drankje kopen tegen een ‘democratische’ prijs.

De avond aan de Bergerweg 21 in Horn start vanaf 19.30 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen