Wagemans (Ronduit Open) dient klacht in over ‘spreekverbod raadsleden’

Foto: Twitter D66 Leudal

LEUDAL – Raadslid Mathieu Wagemans van coalitiepartij Ronduit Open heeft bij de burgemeester Verhoeven een klacht ingediend, na wat hij noemt een ‘onverkwikkelijk moment’ tijdens de laatste raadsvergadering afgelopen dinsdag.

Het is gebruikelijk dat fracties of raadsleden bij de vaststelling van de raadsagenda voorstellen kunnen doen om agendapunten toe te voegen of af te voeren, waarbij zij kunnen motiveren waarom zij dat willen.

Verwisseling
‘De agendavaststelling is een aangelegenheid van de raad die daarover in volle openbaarheid dient te beslissen, tenzij sprake is van zeer zwaarwegende argumenten die openbaarheid in de weg staan’ schrijft Wagemans in een brief aan de burgemeester. ‘Bij de vraag om het collegevoorstel met betrekking tot het geurbeleid al of niet als agendapunt te handhaven, gaf u raadsleden niet eens gelegenheid om motieven voor en tegen behandeling aan te voeren. In uw toelichting verwisselde u argumenten voor of tegen agendering, met inhoudelijke argumenten ten aanzien van het collegevoorstel. Deze laatste zijn uiteraard bij de agendavaststelling niet aan de orde’ zo licht Wagemans zijn klacht toe.

Mathieu Wagemans (Ronduit Open)
Mathieu Wagemans (Ronduit Open)

Principieel onjuist
‘De motivering om het geurbeleid wel of niet te bespreken in de raad is echter een zaak van de raad. Het is principieel onjuist en in strijd met de regels dat u als voorzitter raadsleden verbiedt hun motieven publiek te maken. Het betrof een onderwerp dat velen raakt en door uw optreden handelde u in strijd met de regels, die bepalen dat raadsbesluiten – vaststelling van de raadsagenda is immers ook een raadsbesluit –  in volle openbaarheid worden genomen en dat daarbij gelegenheid wordt geboden tot motivering. Raadsleden zijn gekozen om hun standpunten in de raad naar voren te brengen wanneer ze dat wensen. Dat recht werd hun door u ontnomen’ oordeelt het raadslid.

Misplaatst
‘Dat u zich erop beriep dat het de wens van het presidium was om raadsleden geen gelegenheid te geven hun argumenten voor of tegen behandeling van het geurbeleid uit te spreken, is geheel misplaatst. Dat zou betekenen dat het presidium het recht zou toekomen raadsleden het spreken te beletten in een raadsvergadering. Dat zou ertoe leiden dat een raadsvergadering een vooraf geregisseerd toneelspel wordt’ schrijft Wagemans, die de burgemeester oproept de raadsvergaderingen voortaan zodanig te leiden, dat de regels worden gerespecteerd en raadsleden niet meer het spreken wordt belet wanneer zij met betrekking tot een raadsbesluit een standpunt wensen in te nemen.

Ingrijpen
‘Niet staat ter discussie dat u kunt ingrijpen wanneer een betoog te lang duurt, herhalingen bevat of bij vragen van procedurele aard een al te inhoudelijk karakter krijgt, maar het recht om raadsleden een spreekverbod op te leggen in een openbare raadsvergadering komt zelfs een Voorzitter van de Raad niet toe. In het presidium genomen besluiten kunnen en mogen daar niets aan veranderen’ besluit het raadslid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen