Evenementen in Leudal legesvrij in het nieuwe jaar

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Met ingang van 1 januari 2017 hoeven organisatoren van evenementen in Leudal geen legeskosten meer te betalen aan de gemeente. Een vergunning blijft natuurlijk wel verplicht.

In Leudal vinden jaarlijks vele evenementen plaats, georganiseerd door lokale verenigingen, stichtingen en ondernemers. Deze evenementen dragen op een belangrijke manier bij aan de leefbaarheid van de gemeente en haar dorpen.

Volmondig ‘ja’
Het organiseren van activiteiten wordt steeds lastiger. Hogere legeskosten, minder subsidiemogelijkheden en minder vrijwilligers maken het steeds moeilijker om een evenement succesvol te organiseren. De gemeenteraad van Leudal zei tijdens de raadsvergadering van 8 november dan ook volmondig ‘ja’ tegen het collegevoorstel om de legeskosten van evenementenvergunningen af te schaffen.

Veelvoorkomend
Om welke vergunningen gaat het dan precies? Elk evenement is verschillend en dus zijn ook de vereiste vergunningen en ontheffingen wisselend. De vrijstelling van legesheffing is van toepassing op de veelvoorkomende vergunningen en ontheffingen rond evenementen. Dit zijn:

  • Evenementenvergunning
  • Ontheffing kamperen/overnachten tijdens een evenement
  • Vergunning plaatsen spandoeken
  • Ontheffing geluid
  • Ontheffing Drank en Horecawet (tijdelijke tapontheffing)
  • Collecte/verkoopvergunning
  • Loterijvergunning
  • Verklaring van geen bezwaar/ontheffing Wegenverkeerswet

Vergunningplicht
Hoewel de legeskosten worden afgeschaft blijft de vergunningplicht dus bestaan. De gemeente is verplicht in het kader van de openbare orde en veiligheid te beoordelen of een evenement voldoet aan wettelijke bepalingen en algemeen aanvaarde spelregels en normen. Denk hierbij aan veiligheid voor bezoekers, verkeersmaatregelen en overlast voor omwonenden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Chantalle Janssen, beleidsmedewerkster APV en Bijzondere Wetten via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen