Vluchtelingen exposeren hun kunst in het Leudalmuseum

Feras Dahhan
Feras Dahhan
Foto: BCL

HAELEN – Vanaf zondag 18 december 2016 tot en met zondag 26 februari 2017 is er in het Leudalmuseum een bijzondere kunstexpositie te zien onder de titel ‘Kunst van de Wereld, een Wereld aan Kunst’. Het gaat om kunstwerken van een viertal vluchtelingen, waarvan sommigen binnen Leudal en ook daarbuiten inmiddels al enige bekendheid hebben verworven.

Alle vier de kunstenaars hebben hun eigen stijl van werken, ze werken ook met verschillende materialen, maar uiteraard zijn er ook overeenkomsten. De belangrijkste is natuurlijk dat zij allen vluchtelingen zijn die, bijvoorbeeld vanwege de oorlog in Syrië of om andere zwaarwegende redenen, hun land hebben moeten ontvluchten en die voor zichzelf en hun gezin een betere toekomst willen bereiken. Een andere overeenkomst is dat zij alle vier hun gevoelens en gedachten via kunst willen uitdrukken.

Beeldend vermogen
Feras Dahan is afkomstig uit Syrië en heeft daar een HBO opleiding elektrotechniek gevolgd. Naast zijn studie was hij echter het liefste bezig in de werkplaats van zijn vader, een smid en metaalbewerker. In deze werkplaats, waar hij als kind al zijn eigen speelgoed maakte, kon hij zijn artistieke talenten en beeldend vermogen naar hartenlust uitleven. Gedurende 7 jaar werkte hij als vakman en kunstenaar in Aleppo, waar hij zich heeft ontwikkeld tot een designer en producent van onder andere meubels.

feras-dahhan-metal-sculpture

Maar ook als kunstenaar ontwikkelde hij zich, in het bewerken van hout, metaal en mozaïek. Toen de oorlog uitbrak in Syrië is Feras via Turkije, waar hij anderhalf jaar verbleef, gevlucht. Sinds 2015 is hij in Nederland. Hij exposeerde eerder onder andere in Amsterdam en ook in Kasteel Baexem met zijn beelden en sculpturen.

Kleurstelling
Ook Shorshvan Ibrahim is een vluchteling uit Syrië. Hij volgde daar met veel succes een opleiding aan het Instituut voor Toegepaste Kunst In zijn schilderijen maakt hij gebruik van zeer verfijnde technieken en een uitgebalanceerde kleurstelling. In Syrië, maar ook in het buitenland, exposeerde hij zowel individueel als in groepsverband. Verder nam de professionele, bevlogen kunstenaar deel aan diverse symposiums en workshops.

Creatief
Juliën Obama is geboren in Gabon, Centraal Afrika. Hij heeft onder andere gewerkt als meubelmaker, maar heeft daarnaast ook een opleiding gevolgd in beeldende kunst en in interieurdecoratie. Deze kunstenaar weet van niets iets te maken. Zijn werkstukjes en sculpturen kenmerken zich dan ook door een hoge mate van creativiteit.

Talent
Mohamed Abdul Latif kwam ter wereld in Amman, Jordanië, heeft de Sudanese nationaliteit en is opgegroeid in Zuid Khartoem. Mohamed, wiens vlucht naar Nederland een zeer aangrijpende ervaring was, is tot zijn groot verdriet is uitgewezen naar Italië.
Hij beschikt over onmiskenbare talenten, waarvan de resultaten wel nog te zien zijn op deze expositie.

Werkgroep
Deze tentoonstelling wordt door de Studiegroep Leudal opgezet in nauwe samenwerking met een werkgroep van de Stichting Kunst en Cultuur Leudal. In het kader van deze tentoonstelling heeft de groep Feras en Juliën bereid gevonden om een workshop te verzorgen voor kinderen. Publicatie over deze workshop, waarin de deelnemers met eenvoudige materialen zullen leren echte kunstwerkjes te maken, volgt nog. Voor meer informatie over de exposanten: zie de websites www.studiegroepleudal.nl of www.bezoekerscentrumleudal.nl.

Informatie
Het Leudalmuseum is gelegen aan de Roggelseweg 58 in Haelen. Het museum is dagelijks geopend, met uitzondering van de maandagen. Voor de openingstijden zie www.bezoekerscentrumleudal.nl. De entree kost slechts 2 euro, kinderen tot 12 jaar en donateurs van het tijdschrift Rondom het Leudal mogen gratis binnen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen