Miljoen euro voor duurzame projecten van jonge boeren

Foto: Pixabay - pashminu (CC0-Public Domain)

LIMBURG – Er ligt ruim één miljoen euro subsidie klaar voor jonge Limburgse boeren die hun bedrijf verduurzamen. Projecten die bijdragen aan onder andere een beter milieu of landschap, lager energieverbruik, dierenwelzijn en biodiversiteit kunnen rekenen op een bijdrage van maximaal 20.000 euro.

In totaal gaat het om een subsidiepot van 1.077.000 euro, voor de helft gevuld door de provincie Limburg. De andere vijftig procent wordt bijgelegd door het Europese Landbouwfonds. Het doel is om jonge boeren die recent gestart zijn of het familiebedrijf hebben overgenomen, een handje te helpen bij noodzakelijke investeringen in duurzaamheid.

Niet benut
De regeling past in de ‘Subsidieverordening Plattelandsontwikkeling’ van de provincie Limburg. Een eerste subsidieronde begin dit jaar leverde zestien aanvragen op, waarvan er veertien een positieve beoordeling kregen. In totaal werd 251.000 euro subsidie uitgekeerd, waarmee ongeveer 350.000 euro niet benut werd. Dat bedrag wordt nu toegevoerd aan de tweede ronde, zodat bijna 1,1 miljoen euro beschikbaar is.

Eric Geurts (PvdA)
Eric Geurts (PvdA)

Te onbekend
‘We zijn zeker tevreden met de resultaten in de eerste ronde’, zegt gedeputeerde Eric Geurts, verantwoordelijk voor landbouw. ‘Maar we constateren ook dat de regeling nog te onbekend was. In de tweede ronde verruimen we de selectiecriteria. Daardoor verwachten we meer aanvragen, die we door het ruimere budget kunnen honoreren. Verduurzaming van de agrarische sector is voor ons een belangrijk thema. We willen zo veel mogelijk boeren en handje helpen.’

Warmtewisselaars
De nieuwe aanvragen kunnen vanaf 1 december tot en met 16 januari 2017 worden ingediend. In aanmerking komen investeringen in zonnepanelen, windmolens, mestvergister, warmtekracht op biomassa of regulier, kleine windturbines, precisielandbouw, mestscheidingsinstallatie, diverse machines, GPS voor koeien, koe-matrassen en -waterbedden, varkensvriendelijke vloeren en openwatervoorzieningen voor pluimvee. Nieuw zijn warmtewisselaars in stallen, emissiearme vloeren en waterbeheervoorzieningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen