Herfstnummer Rondom het Leudal portretteert oudste inwoonster

Foto: Studiegroep Leudal

LEUDAL – In het herfstnummer van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal, staat Frits van Horne stil bij een unieke vergelijkingsfoto, die hij bij de Leumolen mocht maken van de 105-jarige To Puts- Bertjens.

To is sinds 31 augustus van dit jaar de oudste inwoonster van deze gemeente. Zij werd in 1911 op precies dezelfde plek gefotografeerd, met haar moeder en tweelingzusje.

Altaar
Verder is er in deze editie aandacht voor de herkomst van het hoofdaltaar van de Nicolaaskerk in Heythuysen, waarbij Jacques Beelen interessante ontdekkingen doet. Phlip Bossenbroek en Hans Levels nemen afscheid van de bekende langjarige beheerder van Staatsbosbeheer in het Leudal, Piet Zegers, die na 24 met pensioen is gegaan. Math Beurskens en Gerard Ernst beschrijven de zeldzame middelste bonte specht, een immigrant uit de Midden-Europese bossen, die ook op beperkte wijze in het Leudal te vinden is.

Galgenberg
Aan de Ursulaweg in Nunhem is verder door vrijwilligers een oud veldkruis gerestaureerd. Bart van de Venne beschrijft het kruis en de gedane werkzaamheden. Gerrit van Heusden geeft een impressie van de op 25 september gehouden Open Dag in het Bezoekerscentrum Leudal. Mart Graef neemt op boeiende wijze de voormalige galgenberg in het Graafschap Horn onder de loep met een beschrijving van de uitgave van zijn boek hierover, alsmede de recente onthulling van een gedenkteken nabij de voormalige plek van deze galgenberg. Thijs Zeelen beschrijft het weer in de zomer van 2015-2016, waarbij hij ook een terugblik geeft op de weerhistorie van 1976, toen het Leudal te kampen kreeg met een kurkdroge zomer.

Abonnee
Hebt u belangstelling voor de historie van en de natuur in het Leudalgebied, dan kunt u voor 15 euro abonnee worden. Als welkomstgeschenk ontvangt u gratis alle nummers, die in 2015 zijn verschenen. Opgeven kan per e-mail via [email protected], maar ook telefonisch via 06-53.53.08.71 of 0475-59.37.67.

Reacties