D66 kijkt met gemengde gevoelens naar nieuwe begroting

Foto: Pixabay - Jarmoluk (CC0 - Public Domain)

LEUDAL – Oppositiefractie D66 kijkt met gemengde gevoelens naar de nieuwe begroting van de gemeente Leudal, voor de periode 2017-2020. De partij ziet een aantal goede aanknopingspunten, maar constateert tegelijkertijd dat andere zaken niet worden opgepakt of zelfs vooruit worden geschoven. Daarmee wordt de rekening doorgeschoven naar de toekomst, vinden de democraten.

D66 is blij dat een aantal langlopende dossiers nu wordt opgepakt. Een voorbeeld is de subsidiëring van het bibliotheekwerk. Hierover was lange tijd onduidelijkheid. Het college geeft in de begroting nu aan dat het subsidiebedrag voor dit jaar alsnog verhoogd wordt naar 380.000 euro. D66 is daar verheugd over. Verder is men tevreden over het ‘heldere vervolgproces’ van het college voor onder andere Park Leudal Oost, de wielerbaan in Haelen en de fusie van voetbalverenigingen van Hunsel, Ell en Grathem/Kelpen-Oler.

Sociaal Domein
Wethouder Richard Verheul Ronduit Open) krijgt een pluim voor de nieuwe visie in het Sociaal Domein. Raadslid Beurskens: ‘In samenspraak met een aantal belangrijke spelers, zoals de Wmo-raad, wordt gewerkt aan een nieuwe visie op het gehele Sociaal Domein. Dit betreft niet alleen de drie decentralisaties, want verenigingen, accommodaties en bibliotheken gaan in dit verhaal ook een rol spelen. Denk aan ouderen die in de strijd tegen vereenzaming een kopje koffie drinken in de bibliotheek, of aan jongeren in een kwetsbare positie die ondersteuning krijgen bij het actief worden in een vereniging.’

Kaj Beurskens (D66)
Kaj Beurskens

Accommodatiebeleid
Tot zover de complimenten. Zorgen heeft D66 aangaande het accommodatiebeleid. Dat het onderhoudsniveau bij gemeentelijke accommodaties tot 2020 op het allerlaagste niveau wordt gezet, bevreemdt de fractie. Afgelopen jaren werd door het college gezegd dat het uitstellen van noodzakelijk onderhoud een noodmaatregel was, die maar een korte tijd mocht duren. In 2017 zouden de eerste stappen moeten worden gezet om de bezuiniging van 1,6 miljoen euro op gemeenschapshuizen, sportaccommodaties en andere voorzieningen te behalen. In deze begroting wordt duidelijk dat van die enorme bezuinigingsdoelstelling feitelijk nog steeds niets is gerealiseerd.

Noodgrepen
Fractievoorzitter Raemakers: ‘De andere noodgrepen die het college vervolgens toepast komen ook erg vreemd op ons over. Er wordt aanvullend namelijk voorgesteld afschrijvingstermijnen van gebouwen te verlengen en er wordt voorgesteld panden met een verkoopintentie niet meer tussentijds af te schrijven. Hierdoor wegen de lasten van gebouwen veel minder zwaar op de gemeentelijke begroting. Maar als dit blijkbaar zomaar is toegestaan, waarom is dit twee jaar geleden dan niet al doorgevoerd?’ zo vraagt Raemakers zich af. Hij wil dat de gemeente eerder werk maakt van de geplande bezuinigingen, óf open kaart speelt en de bezuinigingen dan maar schrapt.

Truc
Het uitstellen van onderhoud is volgens D66 een truc die het college tegenwoordig wel vaker toepast. Zo bleek onlangs dat het college noodzakelijk onderhoud aan de bruggen in Leudal ook met enkele jaren wil uitstellen. Onbegrijpelijk beleid volgens D66.’Een professioneel beheerplan, opgesteld door een dure externe deskundige, wordt hierbij terzijde gelegd, alleen omdat de financiële middelen ontbreken. Tegelijk maakt het college goede sier met de lage belastingdruk in Leudal en worden enkele belastingen zelfs weer verlaagd. Wij denken niet dat Leudal zich dat kan permitteren.’

Rens Raemakers (D66)
Rens Raemakers

Muziekonderwijs
Tot slot zien de democraten nog een aantal andere risico’s in de begroting. Zo wordt niet ingegaan op de situatie rondom de subsidiëring van het muziekonderwijs in Leudal, terwijl dit onderwerp het afgelopen jaar wel voor grote problemen zorgde. Instellingen voor muziekonderwijs weten niet waar ze aan toe zijn. Tevens zet de partij vraagtekens bij de haalbaarheid van de enorme bezuiniging op de ambtelijke organisatie. De begroting zou niet duidelijk maken hoe hier de komende jaren tonnen op bespaard kan worden en of dit wel verantwoord kan. Mogelijk leiden de forse bezuinigingen alleen maar tot een toename van de externe inhuur, vreest D66, terwijl de organisatie juist snakt naar rust en stabiliteit.

Raadsinformatiebijeenkomst
De begroting wordt voorbesproken in een openbare raadsinformatiebijeenkomst op woensdag 19 oktober. D66 heeft daarvoor een groot aantal inhoudelijke vragen aan het college gesteld. De begroting wordt vastgesteld in de raadsvergadering van dinsdag 1 november. D66 komt nog met voorstellen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen