Succesvolle starterslening krijgt komende jaren een vervolg

Foto: Pixabay - AlexanderStein (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Om starters op de koopwoningmarkt de komende jaren te kunnen blijven ondersteunen, zijn hiervoor opnieuw extra middelen beschikbaar gesteld, zo besloot de gemeenteraad van Leudal op 27 september.

Sinds de invoering in september 2011, zijn in Leudal 86 startersleningen verstrekt met een totale waarde van 2.337.374 euro.

Stimuleringsfonds
Deze leningen lopen via het SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland). Dankzij de starterslening hebben bijna 90 starters de stap naar hun eerste koopwoning kunnen zetten. Een deel van de kosten zijn door de gemeente gefinancierd en een deel door de provincie Limburg. Tussen 2013 en mei 2015 heeft ook het rijk bijgedragen. Tegenwoordig betaalt de gemeente 25 procent en de provincie 75 procent van elke starterslening.

Verhuisketens
De meeste startersleningen worden gebruikt voor de aankoop van een bestaande woning. Dit is positief omdat verhuisketens op gang komen in de bestaande woningvoorraad. Hierdoor zijn niet alleen de starters in Leudal geholpen met de regeling, maar ook eigenaren van te koop staande woningen. De starterslening is bedoeld voor mensen die nooit eerder in het bezit zijn geweest van een koopwoning. Hiervoor geldt in Leudal geen leeftijdsgrens. De starterslening is een aanvullende tweede hypotheek van maximaal 30.000 euro voor de aankoop van een woning van maximaal 173.000 euro. De starterslening overbrugt het verschil tussen de maximaal mogelijke hypotheek en de prijs van de woning.

Combinatielening
Om in aanmerking te blijven komen voor hypotheekrenteaftrek, veranderen per 1 januari 2017 een aantal kenmerken van het product starterslening. De kern blijft hetzelfde. De starterslening blijft de eerste drie jaar maandlastenvrij, fiscaal aftrekbaar en geborgd door NHG. Om dit mogelijk te maken heeft SVn de combinatielening aan het pakket toegevoegd. Uit de combinatielening wordt de verplichte aflossing van de starterslening ‘betaald’. Op die manier behoudt de starterslening haar unieke karakter en voldoet het aan de verplichte aflossingseis. Alle aanvragen die vanaf 1 oktober 2016 bij SVn binnenkomen, krijgen automatisch de gewijzigde voorwaarden.

Voldoende budget
De komende jaren is in Leudal nog voldoende budget om startersleningen te blijven verstrekken. Dit komt omdat betaalde aflossing voortaan opnieuw wordt ingezet voor nieuwe startersleningen. Van het oorspronkelijke budget van 900.000 euro is inmiddels bijna 125.000 euro terug ontvangen. Hiermee kunnen weer 17 starters worden ondersteund. Daarnaast stort de gemeente in 2018, 2019 en 2020 jaarlijks nog eens extra 112.500 euro in het fonds bij SVn, om per jaar minimaal 15 starters te kunnen ondersteunen bij de aankoop van een woning.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen