Waterschap roept op tot overstap naar peilgestuurde drainage

Foto: Waterschap Peel en Maasvallei

LEUDAL – Waterschap Peel en Maasvallei roept de houders van traditionele drainage op om over te gaan op peilgestuurde drainage. Dat kan tot 1 november nog met een bijdrage van 25 procent.

De eerste 25 verzoeken voor de ombouw of het vervangen van traditionele drainage door peilgestuurde drainage zijn binnen. Bedrijven kunnen profiteren van een bijdrage van 25 procent, als ze overgaan op peilgestuurde drainage voor 1 januari 2018. Aanvragen kunnen echter nog maar tot 1 november dit jaar ingediend worden, dus haast is geboden.

Buitenkansje
Waterschap Peel en Maasvallei heeft eind juli bijna 700 geregistreerde bedrijven aangeschreven. Zij komen in aanmerking voor een bijdrage bij het peilgestuurd maken van de drainage.

Har Frenken
Har Frenken

‘Een buitenkansje’, zegt Har Frenken, lid van het dagelijks bestuur van het waterschap: ‘Vanaf 2018 is peilgestuurde drainage verplicht en bedrijven hebben nu de kans om het met 25 procent subsidie te laten ombouwen of vervangen’.

Stimuleringsregeling
De verplichting dat in 2018 alle drainage peilgestuurd moet zijn, is tien jaar oud. In 2008 is samen met de landbouworganisaties deze afspraak gemaakt, in ruil voor een soepeler beregeningsbeleid. De tijd is bijna verstreken. Om de ombouw te versnellen hebben de waterschappen en de provincie een stimuleringsregeling gemaakt. Har Frenken is blij met de regeling: ‘Drainage is een van de weinige investeringen die zich binnen een jaar al kan terugverdienen. Toch blijft een extra duwtje in de rug welkom.’

Vervangingsplan
Het waterschap roept de houders van traditionele drainage op om de kans niet voorbij te laten gaan. Het drainagebedrijf maakt een vervangingsplan en die gegevens zijn nodig voor de aanvraag bij het waterschap. Bedrijven die de in juli toegezonden informatie niet meer hebben kunnen op deze pagina terecht voor meer informatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen