Tentoonstelling over de Tungelroyse beek in het Leudalmuseum

Foto: BCL

HAELEN – De tentoonstelling ‘De Tungelroyse beek’ laat met behulp van historische kaarten, foto’s en teksten de betekenis van deze beek door de jaren heen zien.

Zo blijkt uit vondsten dat de jagers-verzamelaars zo’n 10.000 jaar geleden in dit stroomgebied op wilde dieren hebben gejaagd. Ook uit de Romeinse tijd zijn sporen gevonden van een brug, die nu weer hersteld is.

Molens
Langs de beek draaiden vanaf de Middeleeuwen vele watermolens. Sommige hiervan zijn behouden en malen nog altijd graan tot meel of pletten zaden tot olie. In de naoorlogse jaren is de beek rechtgetrokken om zo snel mogelijk water af te voeren. Dat was vooral om het beekdal geschikt te maken voor de landbouw. Uitbreiding van de landbouw was toen noodzakelijk om aan de stijgende vraag van voedsel te voldoen.

Gesaneerd
Nu is de beek hersteld en gesaneerd en stroomt weer kronkelend door mooie natuurgebieden zoals Loozerheide, Kruispeel, De Krang en het Leudal. Door dit herstel en het aanleggen van verschillende poelen is er niet alleen meer variatie in planten en dieren, maar kan de beek ook meer water bergen. Dat voorkomt overstromingen bij hevige regenval.

Tungelroysebeek HH2

Openingstijden
De tentoonstelling is te zien van 11 september tot en met 11 december 2016 in het Leudalmuseum aan de Roggelseweg 58 in Haelen. Het museum is dagelijks geopend, met uitzondering van de maandagen. Voor de juiste openingstijden zie www.bezoekerscentrumleudal.nl. De entree bedraagt 2 euro, kinderen tot 12 jaar en donateurs van het tijdschrift ‘Rondom het Leudal’ mogen gratis binnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen