4 mei: Twee minuten stilte in Leudal

LEUDAL – Op 4 mei herdenkt Nederland alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Ook in Leudal ging de Nederlandse driekleur halfstok en om 20.00 uur was het 2 minuten stil. In vier kernen waren officiële plechtigheden: in Heythuysen, Horn (foto’s), Haelen en Hunsel.

Onderscheidingen
In Heythuysen reikte burgemeester Arno Verhoeven aan nabestaanden van twee oorlogsslachtoffers het Mobilisatie- Oorlogskruis uit. De onderscheidingen werden door het Ministerie van Defensie toegekend aan Lodewijk Schreurs en Karl Corstjens. Het Mobilisatie-Oorlogskruis is een onderscheiding die kan worden toegekend aan oud-militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden waren, of die in het belang van het Koninkrijk militaire werkzaamheden hebben verricht.

WhatsApp-Image-201605043

KNIL
Lodewijk Schreurs heeft gediend bij het voormalig Koninklijke Nederlands-Indisch leger (KNIL), in de rang van Soldaat infanterie. Hij werd tot krijgsgevangenen gemaakt in Nederlands- Indië. Op 27 juli 1945 is hij bij de Birma Spoorweg te Thailand overleden. Karl (Piet genoemd) Corstjens heeft eveneens gediend bij het voormalig Koninklijke Nederlands-Indisch leger in de rang van Soldaat infanterie. Hij werd krijgsgevangenen gemaakt in Java en via een krijgsgevangenenschip naar Thailand gebracht. Corstjens werd bij de Birma spoorweg te werk gesteld. Op 22 juli 1944 is hij aan malaria gestorven.

20160427134403-1

Plaquette
Bij het vredesmonument aan de Stationsstraat werd een nieuwe plaquette onthuld en ingezegend door pastoor Vankan. Daarop de namen van Karl Corstjens en de Amsterdamse evacué Johannes van Weeren, die door een explosief omkwam in Baexem. Onder auspiciën van Heemkundevereniging Heitse verschijnt over enige tijd een boek waarin hun lotgevallen beschreven staan.

Leudal West
De werkgroep ‘4-mei viering Leudal West’ organiseerde de Nationale Dodenherdenking in in de parochiekerk en op het kerkplein in Hunsel. Na de opening door Fanfare Sint Cecilia was er onder andere een herdenkingsrede door Peter Velter, zang door het jeugdkoor en een voordracht door kinderen uit Hunsel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen