Toekomst bibliotheken in Leudal bekend

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – De gemeenteraad van Leudal besloot op 17 november dat Bibliocenter het bibliotheekwerk in Leudal kan uitvoeren voor 285.000 euro: een halvering van het oorspronkelijke subsidiebedrag.

De gemeente, de Stichting Primair Onderwijs Leudal en Thornerkwartier (SPOLT) en Bibliocenter zijn nu overeen gekomen hoe het bibliotheekwerk in de gemeente Leudal in 2016 wordt ingericht.

dBOS
De nadruk ligt bij de kinderen, op hun taal-en leesontwikkeling en het leesplezier. Op basis van de landelijke formule “de Bibliotheek Op School” (dBOS) komt op tien locaties in Leudal een bibliotheek op school. Op zeven van de tien plekken gebeurt dat in combinatie met een bibliotheekvoorziening voor volwassenen. De gemeente hecht er groot belang aan dat deze voorzieningen in stand blijven, zij het aangepast aan het beschikbare budget.

Vrijwilligers
Bij een dergelijke bibliotheek zijn de openingstijden gelijk aan de schooltijden. De uitlening wordt door de bezoekers zelf verzorgd met selfservice-apparatuur. Op vaste tijden zijn vrijwilligers aanwezig als gastvrouw/-heer. De kinderen kunnen bijna permanent over de boeken beschikken. Daarbij is bij elke dBos een lees/mediaconsulent aanwezig voor 104 uur per jaar, die op basis van ervaring en professionaliteit samenwerkt met de leerkrachten en hen adviseert over leesbevorderingsprojecten.
Voor volwassenen is op zeven locaties een kleine, actuele collectie plus een leestafel met tijdschriften aanwezig. Ook de veelgebruikte mogelijkheid om gratis boeken en films te reserveren uit de hele collectie van Bibliocenter, blijft in deze vestigingen voor volwassenen bestaan.

Heibloem sluit deuren
Ell, Kelpen-Oler en Grathem behouden een bibliotheek op school volgens de formule dBOS. In Heythuysen, Baexem, Haelen, Horn, Neer, Roggel en Ittervoort blijft naast de bibliotheek op school ook een voorziening voor volwassenen. In de loop van 2016 wordt een aantal bibliotheken op een andere manier ingericht en mogelijk verkleind. Zodra dit zich voordoet, worden de betrokkenen op de hoogte gebracht, zo lieten Bibliocenter, SPOLT en de gemeente in een gezamenlijk persbericht weten.
De voorziening in Heibloem zal omstreeks carnaval haar deuren sluiten. De leden zijn per brief op de hoogte gebracht.

De gemeente geeft aan met deze maatregelen en het overleg tussen de betrokken partijen, ‘een goede, actuele bibliotheekvoorziening in tien dorpen te garanderen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen