Foto penis in groepsapp leerlingen Sint Ursula was ‘domme vergissing’

Foto: John Hölsgens

HORN – Het was het gesprek van de dag vandaag in de Limburgse en zelfs landelijke media: de afbeelding van het geslachtsdeel van een docent van Scholengemeenschap Sint Ursula in Horn, die bedoeld was voor zijn partner tijdens een erotisch gesprek via WhatsApp, belandde per ongeluk in een berichtengroep die de man had aangemaakt met één van zijn klassen.

Een domme fout en natuurlijk verschrikkelijk gênant voor de leraar in kwestie, die wel meteen zelf het schoolbestuur op de hoogte stelde van de vergissing.

Schaamte
Het bestuur startte een onderzoek waarbij ook alle ouders van de leerlingen die het bericht kregen op school werden uitgenodigd. ‘Voor ons is overduidelijk vast komen te staan dat er sprake is van een blunder’ zei de voorzitter van het college van bestuur van de Stichting Onderwijs Midden-Limburg, Thieu Kikken, vandaag in Dagblad De Limburger. ‘Dat leiden we onder meer af uit het bekijken van de verschillende app-gesprekken op de telefoon. De betreffende docent schaamt zich nog steeds diep. Maar we hebben onderzocht of er iets strafbaars heeft plaatsgevonden en dat bleek niet zo te zijn. We hebben wel passende maatregelen genomen’.

Geen opzet
Een schorsing of zelfs ontslag is nooit aan de orde geweest. ‘Het is immers niet met opzet gebeurd’ verduidelijkte Kikken in de krant. ‘Wel is het zo dat de docent geen les meer geeft aan leerlingen die in de bewuste groepsapp zaten.’ In die oplossing konden ook de betrokken ouders zich vinden.

Leermoment
Het voorval is voor het bestuur geen aanleiding om striktere regels te hanteren aangaande het contact tussen docenten en leerlingen via sociale media of via het interne informatiesysteem van de school. ‘Het is een handige manier van communiceren buiten de lessen om’ verklaarde Kikken. ‘Leerlingen kunnen bijvoorbeeld vragen stellen over lesstof of huiswerkbegeleiding. Hier is sprake geweest van een domme vergissing. Ik denk dat dit voor de betrokken docent, maar eigenlijk voor iedereen een leermoment is geweest. Je moet altijd uitkijken met wat je op sociale media doet’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen