College Leudal onderkent noodzaak voortbestaan taalklas

Foto: US Embassy Canada (CC BY 2.0)

LEUDAL – In april startte in Leudal een proefproject voor een speciale taalklas. De Stichting Primair Onderwijs Leudal en Thornerkwartier (SPOLT) heeft dit project met ondersteuning van de gemeente Leudal opgezet. De taalklas is bedoeld voor kinderen met een extreem grote taalachterstand.

Voor het vervolg van de taalklas heeft SPOLT nu een voorstel ingediend bij de gemeente. Het college is in beginsel groot voorstander van het voortzetten van deze speciale klas. Het financieel ondersteunen is echter, vanwege de bezuinigingen, niet gemakkelijk.

Niet voldoende
‘Wij onderkennen het belang van onderwijs voor deze doelgroep. Kinderen met een bijzonder grote taalachterstand hebben deze hulp nodig om mee te kunnen in het reguliere onderwijs en aansluiting te vinden bij de gemeenschap’, aldus wethouder Paul Vogels (CDA). Het Rijk kent de gemeenten financiële bijdrages toe voor extra taalontwikkeling. Dit bedrag is voor veel gemeenten in Nederland niet toereikend, met name voor de plattelandsgemeenten. Ook Leudal ontvangt maar een klein bedrag hiervoor, bij lange na niet voldoende om de taalklas te blijven ondersteunen.

Paul Vogels (CDA)
Paul Vogels (CDA)

Oproep
Veel kinderen in Leudal zijn aangewezen op gebruik van de taalklas. Dit vanwege het relatief hoog aantal arbeidsmigranten die werken voor bedrijven in Leudal en het groot aantal asielzoekers die een woning toegewezen krijgen in deze gemeente. Het college van Leudal heeft daarom een brief opgesteld met een verzoek aan het ministerie van onderwijs om snel veel meer geld vrij te maken voor taalontwikkeling, in het bijzonder ook in plattelandsgemeenten.

Commissie Sociaal
Het college van Leudal heeft al een bedrag van 12.000 euro vrij gemaakt voor de ondersteuning van de taalklas. De raad wordt gevraagd of men bereid is dit bedrag aan te vullen tot de noodzakelijke 50.000 euro. De commissie Sociaal behandelt deze vraag op 28 september. Ook SPOLT investeert circa 50.000 euro in de taalklas.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen