Ria Teluij (Samen Verder) bezorgd om tikkende tijdbom in Tihange

Foto: Wikipedia (Michiel Verbeek - CC BY-SA 3.0)

LEUDAL – Raadslid Ria Teluij van Samen Verder heeft burgemeester Verhoeven van Leudal gevraagd of er een gedegen noodplan met veiligheidsmaatregelen gereed ligt bij een mogelijke ramp met een kerncentrale.

Teluij is bezorgd vanwege de berichtgeving bij de collega’s van Roermond Dichtbij over de kerncentrale in het Belgische Tihange. Die is voorzien van een gevaarlijke reactor. De Belgen willen die reactor in het najaar weer inschakelen, ook al zit het vat vol relatief grote scheuren. Een ramp van de omvang van Fukushima is niet denkbeeldig, zo bleek weer uit een recente reportage van WDR.

Ria Teluij (Samen Verder)
Ria Teluij (Samen Verder)

Tijdbom
De Duitse zender noemt de kerncentrale zelfs een tikkende tijdbom. De gemeenteraden van onder meer Roermond, Maastricht, Heerlen, en Aken hebben onlangs gevraagd om het stilleggen van de reactor. Van de Belgen mag de tijdbom echter tot 2025 blijven tikken. De WDR onderzocht ook welke noodplannen er in de Duitse gemeenten in het grensgebied bij onder meer Roermond uit de kast getrokken kunnen worden als miljoenen mensen in veiligheid moeten worden gebracht. Het antwoord is huiveringwekkend: er is geen enkel plan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen