D66 bekommert zich om ’tweede leven’ voor gemeentelijke kunst

Foto: Pixabay-PDPics (CC0-Public Domain)

LEUDAL – D66-raadslid Kaj Beurskens heeft vragen gesteld over de kunstwerken die door de gemeentes in Nederland zijn verworven in de tijd van de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR).

Gemeenten in Nederland hebben sinds de invoering van de BKR in 1956 tot en met de afschaffing in 1987 duizenden kunstwerken in hun bezit gekregen omdat kunstenaars, in ruil voor een vergoeding, hun werk konden leveren aan de gemeenten. Ondanks dat deze regeling ver voor de herindelingen in gebruik was, is het volgens D66 denkbaar dat er kunstwerken zijn meegenomen vanuit de oude gemeenten van Leudal.

Beleid
Beurskens wil daarom graag weten hoeveel kunstwerken in het bezit zijn van de gemeente Leudal, zowel niet- als wel zichtbaar voor het publiek. Daarnaast wil hij meer weten over het beleid van de gemeente Leudal met betrekking tot het tentoonstellen van kunst. Is er bijvoorbeeld een roulatiesysteem of iets dergelijks?

Kaj Beurskens (D66)
Kaj Beurskens (D66)

Opslag
Als er werken in gemeentelijke depots zijn opgeslagen, dan is het volgens de democraat wel belangrijk dat die op een zorgvuldige manier beschermd zijn, dus niet in vochtige kelders of in ruimtes die blootgesteld kunnen zijn aan extreme temperaturen.
Hij vraagt daarom ook aan het college of, indien er werken opgeslagen zijn, men een oproep kan plaatsen aan geïnteresseerden om de werken te verkopen of in bruikleen te geven, zodat die kunst weer een functie krijgt.

Nieuwe eigenaren
Een andere goede optie om kunstwerken een ‘tweede leven’ te geven, is volgens D66 om de werken aan te bieden aan scholen in Leudal. Hierdoor wordt er ook daar weer wat meer aandacht gegeven aan kunst en cultuur. Zolang de gemeente maar geen werken vernietigt, want dan kan de kunst beter eerst aangeboden worden aan de makers of aan musea. Lukt dit niet dan kan bijvoorbeeld de stichting Onterfd Goed ook nog een rol voor de gemeente vervullen door nieuwe eigenaren voor de kunst te zoeken, zo suggereert Beurskens.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen