Leviathan: subtiele kritiek op Russische sociale stelsel

HEYTHUYSEN – Morgen, maandag 23 maart, draait om 20.00 uur de Russische productie Leviathan in filmhuis Leudal.

Leviathan is een speelfilm die de ondergang schetst van een gewone man en zo subtiele kritiek uit op het complete Russische sociale stelsel.

Te vroeg
Een Russische verjaardag: limonadeflessen wodka, spiesen op de barbecue en een beetje schieten. Als de lege flessen allemaal kapot geknald zijn, heeft de jarige nog wel wat andere doelwitten in de kofferbak: staatsieportretten van gewezen Russische machthebbers. Stalin, Lenin, Chroestjov, Gorbatsjov. Niet Jeltsin: die dronken dirigent is onbeduidend. Ook Poetin ontbreekt, het is te vroeg voor die van nu. Te weinig geschiedenis.

Allegorisch
In dit centrale moment van Leviathan, direct voor de omslag die definitief de ondergang van hoofdpersoon Kolya inluidt, koppelt regisseur Andrey Zvigantsev zijn kritische weergave van het Russische politieke systeem direct aan de hedendaagse machthebbers. Die koppeling is schaars in de film, waarin de kritiek net als in Zvjagintsev’s voorgaande films vooral op een allegorisch niveau wordt geuit.

Onrecht
Het eerste en grootste onrecht heeft Kolya al ondergaan als die verjaardag zich aandient. Zijn land, al generaties in de familie, is door de burgemeester onteigend. Zijn huis, eigenhandig uit de grond gestampt, moet tegen de vlakte. Ook in hoger beroep en zelfs met de hulp van een bevriende advocaat uit Moskou met al zijn connecties, valt daar niets tegenin te brengen. Kolya en zijn vrouw en zoon moeten wijken. De burgemeester heeft de rechterlijke macht in zijn zak en weet zich bovendien gesteund door de kerk.

Filmhuis Leudal is gelegen aan de Sint Antoniusstraat 2 in Heythuysen. Entree 6,50 euro, jeugd 5 euro.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen