IJzeren Rijn: België lijkt kalm aan te doen

Foto: Bert Kaufmann (CC BY 2.0)

LIMBURG – Begin januari liet de Vlaamse minister van mobiliteit Ben Weyts weten dat er overleg plaatsvindt met de Nederlandse regering en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen om het dossier ‘IJzeren Rijn’ te deblokkeren. Federaal minister Jacqueline Galant doet in ‘Het Belang van Limburg’ echter voorkomen alsof er geen haast is.

In het vraaggesprek noemt Galant de kwestie omtrent de oude spoorlijn een ‘zeer oud dossier dat traag verloopt’. Ze is van mening dat er eerst een meer betrouwbare studie moet komen over een eventuele heropening en dat Duitsland eerst met een officieel standpunt moet komen.

Meinweg
De spoorlijn die Antwerpen verbindt met het Ruhrgebied loopt via Weert en dwars door nationaal park De Meinweg. Mede daarom is er hier verzet tegen een heropening, maar Nederland is op basis van een oud verdrag verplicht mee te werken. Galant zegt nu: ‘Er is nog niets vastgelegd. Maar met de top van de spoorwegen houden we alle investeringen nog eens tegen het licht. Ik weet dat mijn Nederlandse ambtgenote Schultz van Haegen een positieve houding heeft over de verbinding naar Weert.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen