Subsidieregeling moet mediavernieuwing versnellen

Foto: Stephen Michalowicz (CC BY 2.0)

LIMBURG – Er is een nieuwe, provinciale subsidieregeling van kracht gegaan, die gericht is op het behoud van een onafhankelijk medialandschap in Limburg. De regeling zorgt voor financiële steun aan opleidingsmogelijkheden, moet samenwerking en onderzoeksjournalistiek stimuleren en innovatie versnellen.

Alle soorten media, dus ook commerciële, kunnen een beroep doen op de regeling. De provincie wil met het introduceren van deze regeling een verbindende rol vervullen tussen publieke en private mediapartners in Limburg, door hen met elkaar in contact te brengen.

Budgettaire druk
Media en mediavernieuwing waren lange tijd het domein van de landelijke politiek. Door ingrijpende wijzigingen bij de regionale pers en omroep en de daarmee samenhangende budgettaire druk, is dit onderwerp het afgelopen jaar in het Limburgs parlement op de agenda gekomen. De provincie is in gesprek gegaan met regionale mediapartners en heeft in samenspraak met hen het Concretiseringsplan Regionale Media opgesteld.

Democratie
Daarbij is ook een subsidieregeling opgesteld ter ondersteuning van het pilotjaar 2015. Projecten komen in aanmerking voor subsidie wanneer er door verschillende partijen wordt samengewerkt en voldaan wordt aan enkele specifieke criteria. De subsidieaanvragen kunnen tot 1 juni worden ingediend. Daarna wordt het pilotjaar geëvalueerd. De provincie deed een beroep op oud-hoofdredacteur Bart Brouwers van de Media Groep Limburg, Spits en Dichtbij, vanwege zijn kennis, ervaring en contacten. Verantwoordelijk gedeputeerde Van Dijk (PvdA): ‘Met deze regeling willen wij actief burgerschap, pluriformiteit en een goed werkende democratie stimuleren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen