‘Moskee, school en ouders kunnen het niet meer alleen’

Foto:

LIMBURG – De Limburgse Islamitische Raad en de Limburgse maatschappelijke organisaties Provinciaal Platform Minderheden en Stichting Meer Kleur en Kwaliteit, slaan de handen ineen om radicalisering onder moslimjongeren eerder te signaleren.

Gedeputeerde Peter van Dijk (PvdA) is blij met het initiatief en heeft bij de ontwikkeling van de plannen zijn medewerking toegezegd: ‘Moskee, school en ouders kunnen het niet meer alleen’.

Beeldvorming
‘Wij zijn het helemaal zat’, zeggen Bouchaib Saadane en Aissa Meziani respectievelijk voorzitter van de Limburgse Islamitische Raad en het Provinciaal Platform Minderheden. Strafbaar radicalisme en jihadisme kan wat hen betreft niet hard genoeg worden aangepakt. ‘Die harde aanpak is niet alleen nodig omdat het onze veiligheid en grondrechten aantast. Moslimextremisme bepaalt ook de beeldvorming over moslims en islam’. Van Dijk vult aan: ‘Zo’n beeldvorming zet moslims in een onjuiste hoek. Het overgrote deel heeft niets op met extremisme’.

Zolderkamertje
Repressie alleen is niet voldoende. Moslimextremisten en jihadisten waren ooit ‘gewone’ inwoners van ons land. Daarom moet er bij moslimjongeren eerder oog zijn voor het moment waarop hun gedrag radicaliseert. ‘Net als bij niet-moslimgezinnen is de eerste stap dan het gezin’ zegt Van Dijk.
‘Ben ik een ouder die in de opvoeding alleen maar afgeeft op de Nederlandse cultuur, die zijn kinderen altijd naar Arabische zenders laat kijken en die geen idee heeft dat zijn kind op een zolderkamertje via internet bevestiging zoekt bij het gevoel dat hij wordt uitgesloten?’ Dat zijn vragen die ouders zich moeten stellen menen Saadane en Meziani.

Opvoeding
De samenwerkende partijen willen zich richten op ouders en kinderen mét en zonder moslimachtergrond. Ouders met een moslimachtergrond moeten bewust worden gemaakt van de waarde die opvoeding bij radicalisering heeft; niet-moslimouders en hun kinderen dienen meer over andere religies te worden geïnformeerd, gericht op onderlinge verdraagzaamheid. Dit gebeurt nu ook al, maar volgens de initiatiefnemers kan het gerichter, intensiever en nog meer vanuit de moslimgemeenschap zelf.

Lange weg
Saadane en Meziani realiseren zich dat er ‘een lange weg’ te gaan is. Maar juist omdat de moslimgemeenschap het ook zat is, is de tijd er rijp voor. ‘Dit moment moeten we gebruiken’ vinden zij. Vanuit zijn programma ‘Veilig opvoeden en opgroeien’ ziet Van Dijk mogelijkheden om intensiever op opvoeden in te zetten. Gemeenten, welzijnsinstellingen en scholen zijn daarin nu al actief. Samen met de moslimorganisaties wil hij voor de ontwikkeling van dat programma de handen van veel partijen op elkaar krijgen. ‘Wij gaan dat programma niet zelf uitvoeren. Ik wil de partijen zelf stimuleren om zich in te zetten voor het stoppen van radicalisering en polarisering’.

Acties
Moslimorganisaties gaan op korte termijn aan de slag om met de andere partijen te werken aan voorlichting op basisscholen en brugklassen over religies. Verder gaan zij zich richten op opvoedingsondersteuning voor moslimouders. Samen met gemeenten wordt bekeken of de thema’s radicalisering en polarisering ook op andere manieren behandeld kunnen worden en welke acties daar nog meer bij passen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen